• Parlamentul german a aprobat un pachet de sprijin în sumă de 200 miliarde de euro menit să protejeze companiile şi gospodăriile de impactul creşterii preţurilor la energie.
  • În urma deciziei parlamentului, Fondul de Stabilizare Economică poate contracta împrumuturi suplimentare de până la 200 miliarde de euro.
  • Conform planurilor guvernului, măsura va fi în vigoare până în 2024.

Parlamentul german a aprobat vineri pachetul de sprijin în sumă de 200 miliarde de euro menit să protejeze companiile şi gospodăriile de impactul creşterii explozive a preţurilor la energie, potrivit Reuters.

În urma deciziei parlamentului, Fondul de Stabilizare Economică poate contracta împrumuturi suplimentare de până la 200 miliarde de euro.

Decizia a fost posibilă după ce Bundestagul a aprobat în aceeaşi zi suspendarea aşa-numitei „frâne a datoriilor” , inclusă în Legea fundamentală a Germaniei.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Conform planurilor guvernului, măsura va fi în vigoare până în 2024.

Începând din martie, gospodăriile private ar putea beneficia de o plafonare a preţurilor pentru 80% din consumul obişnuit. În cazul companiilor mari, plafonarea ar putea intra în vigoare încă din ianuarie.

Opoziţia a criticat faptul că nu este clar încă pentru ce vor fi folosite în fapt cele 200 miliarde de euro.

Vor să ne vândă ceva pe nevăzute şi nu acceptăm acest lucru”  , a declarat Gesine Lötzsch, din partidul Die Linke (stânga).

Frâna datoriilor”  publice stipulează că bugetul federal trebuie gestionat fără împrumuturi majore, cu excepţia unor condiţii economice adverse.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Bundestagul a suspendat în mod repetat această prevedere pentru a permite împrumuturi masive.

La început, statul german a împrumutat bani pentru a ajuta companiile şi gospodăriile afectate de pandemie. Mai recent, Germania se împrumută pentru a compensa creşterea preţurilor la energie şi inflaţia ridicată.