• Chișinăul își propune să rămână pe traiectoria pro-occidentală în ciuda presiunilor Kremlinului.
  • Dorin Recean a fost învestit în funcția de prim-ministru al țării după plecarea bruscă a Nataliei Gavrilița.
  • Guvernul Recean a primit votul de încredere al Parlamentului, fiind votat de 62 de deputați PAS.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, printr-un vot de încredere, premierul pro-occidental Dorin Recean și cabinetul propus de acesta, scrie POLITICO.

Șaizeci și doi de deputați, toți din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), fondat de președintele Maia Sandu, au votat în favoarea numirii noului cabinet.

Partidul lui Sandu deține o majoritate confortabilă, cu 63 din cele 101 locuri din parlamentul moldovean. Opoziția parlamentară nu a votat pentru noul guvern.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Dorin Recean este o figură pro-europeană notorie, care o înlocuiește pe Natalia Gavrilița în funcția de șef al guvernului.

Acest lucru vine la aproape o săptămână după ce Sandu l-a nominalizat pe Recean pentru a menține țara sa pe o traiectorie pro-UE după ce guvernul anterior a căzut, în urma lunilor de creștere a presiunii rusești pe fondul războiului din Ucraina.

Luni, Sandu a avertizat că Rusia dorește să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova și a cerut măsuri de securitate sporite în țară; acuzații pe care Moscova le-a respins ulterior.

Guvernul moldovean a acuzat de mult timp Rusia – care își bazează soldații în regiunea separatistă Transnistria din est – că a stârnit tulburări în țară, inclusiv proteste în capitala Chișinău, ca pedeapsă pentru parcursul său proeuropean.

Republica Moldova a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană în iunie anul trecut, alături de Ucraina.

„Împreună, suntem pregătiți să pornim în această călătorie pentru a continua să avansăm pe calea integrării în UE, să implementăm toate reformele necesare și să asigurăm stabilitate pentru țara noastră”, a scris Recean pe Twitter.