• Votul a relansat un proces legislativ mai vechi care se lovise de reticenţele preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa.
  • Dacă va fi adoptată, noua lege va fi înaintată spre promulgare preşedintelui Portugaliei.
  • În exteriorul clădirii Parlamentului, circa 50 de persoane au protestat împotriva dezincriminării eutanasiei.

Parlamentul portughez a votat joi mai multe texte favorabile dezincriminării eutanasiei, relansând un proces legislativ mai vechi care se lovise de reticenţele preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, informează AFP.

Textul, supus la vot de Partidul Socialist care dispune de o majoritate absolută în Parlament, a fost aprobat cu 128 de voturi „pentru”, 88 „împotrivă” şi 5 abţineri.

Propuneri similare din partea Blocului de Stânga (extrema stângă), Partidului pentru Animale Portughez şi a liberalilor au fost de asemenea adoptate, în timp ce propunerea partidului de extremă dreapta Chega (Destul) pentru organizarea unui referendum asupra eutanasiei a fost respinsă.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

Acum, propunerile asupra „morţii asistate medical” adoptate în prima lectură vor trebui să fuzioneze într-un singur text.

Dacă va fi adoptată, noua lege va fi înaintată spre promulgare preşedintelui Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa.

„Este momentul să venim cu un răspuns pentru toţi cei care sunt într-o mare suferinţă”, a afirmat deputatul socialist Eurico Brilhante Dias.

Obiectivul este nu de a redeschide o dezbatere, ci de a răspunde „îndoielilor formulate de preşedinte”, a precizat deputata Isabel Moreira, şi ea membră a Partidului Socialist.

În textele votate joi, conceptul de „boală fatală” care ar putea justifica sinuciderea asistată a fost înlocuit de cel, mai extins, de „boală gravă şi incurabilă”.

Mai multe persoane protestează în fața Parlamentului portughez

În exteriorul clădirii Parlamentului, circa 50 de persoane au protestat împotriva dezincriminării eutanasiei.

Atunci când precedentul proiect de lege a fost adoptat, în ianuarie 2021, apoi înaintat preşedintelui portughez, acest catolic fervent a sesizat întâi Curtea Constituţională, care a cerut câteva amendamente, înainte de a se opune apoi prin veto.

Parlamentul ar fi putut atunci să depăşească acest obstacol votând din nou acelaşi text, însă adunarea legislativă a fost dizolvată în vederea alegerilor legislative din ianuarie, înainte ca procesul legislativ să poată fi finalizat.

Potrivit mass-media locale, şeful statului, un reputat profesor de drept, nu exclude să impună din nou veto asupra noului text.

În urmă cu 20 de ani, Ţările de Jos au devenit primul stat din lume care a legalizat eutanasia. În Europa, au mai urmat doar Belgia, Luxemburg şi Spania.

Mai multe ţări care interzic eutanasia activă au legalizat cu toate acestea oprirea tratamentului la cererea pacientului, au interzis fermitatea terapeutică şi au instituit iniţiative de însoţire a pacienţilor aflaţi la sfârşitul vieţii.