• Parlamentul a votat proiectul de lege pentru donarea rachetelor PATRIOT Ucrainei.
  • Legea a juns la Cotroceni pentru promulgare.
  • Ministerul Apărării va cumpăra alt sistem PATRIOT din fonduri externe nerambursabile.

Record în sistemul legislativ din România: Donarea sistemului PATRIOT către Ucraina a fost votată de Guvern, Senat și Camera Deputaților în doar două zile. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Ucraina, cu 245 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi o abţinere. Luni, proiectul de lege a trecut și de Senat, după ce fusese trimis de la Guvern în aceeași zi.

Politicienii români au fost acuzați că tărăgănează donarea sistemului PATRIOT către Ucraina, după ce au trecut peste 70 de sile de la decizia CSAT și aprobarea Guvernului.

Ce s-a întâmplat de lucrurile au fost urgentate atât de mult?

Pe 20 iunie a fost aprobată decizia AXAT, iar pe 29 august a apărut proiectul de lege pe site-ul Ministerului Apărării Naționale. Și să nu crezi că a fost un document foarte elaborat; vorbim de un proiect de lege cu un singur articol, jumătate de pagină, patru paragrafe. A durat cam mult scrierea acestor patru paragrafe, nu știu exact de ce s-a întârziat.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Sau de ce s-au grăbit atât de mult în acest moment politicienii români. Poate au primit vreun telefon urgent sau au așteptat ca funcționarii să se întoarcă din vacanță. Ceea ce este însă foarte important este faptul că Ucraina are nevoie de acest sistem. Am văzut astăzi o declarație a președintelui Zelenski, care a spus că, în centrul Ucrainei, o rachetă rusească a lovit un institut unde 41 de persoane au fost ucise și 180 rănite.

Ucraina are nevoie de astfel de sisteme pentru a-și apăra cetățenii și orașele, dar și România are nevoie ca aceste sisteme să ajungă cât mai repede în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană să țină linia frontului departe de granițele României, știind că România este țara cea mai apropiată de frontul din Ucraina, undeva la 300-400 de kilometri, depinde de ce porțiune a frontului vorbim.

În proiectul de lege, se arată că Ministerul Apărării va cumpăra un alt sistem de rachete PATRIOT din surse externe nerambursabile. Care sunt detaliile?

Ministerul Apărării Naționale va plăti pentru recuperarea acestui sistem bani din surse nerambursabile, însă nu se precizează cine din exterior ne va oferi acești bani, probabil Guvernul American, ținând cont că Ministerul Apărării Naționale urmează să semneze un contract destul de mare, în valoare de 6,5 miliarde de euro, pentru două escadrile de aeronave F-35, adică 32 de aparate.

În acest moment, România nu este lăsată fără apărare. România a primit patru sisteme Patriot din cele comandate. Din cele patru, două sunt deja operaționale. A treia baterie va fi operaționalizată până la finalul anului. Totuși, România ar trebui să urgenteze și alte achiziții pentru sisteme antiaeriene cu rază mică și foarte mică, ținând cont că un astfel de program este deja lansat de Ministerul Apărării Naționale pentru 18 sisteme, în valoare de 2,6 miliarde de euro.

Deci, România nu este lăsată fără apărare, iar România are nevoie ca Ucraina să țină frontul departe de granițele sale.

Citește și