Partidele de dreapta cuceresc Europa. AUR face parte din noul val al politicii europene

  • AUR se identifică ca fiind un partid naționalist
  • Partidul AUR a reușit să obțină peste 8% dintre voturi, devansând PMP ori ProRomânia
  • Europa cunoaște de mai mulți ani o ascensiune a radicalilor de dreapta

Sunt vremuri de aur pentru dreapta radicală. Și nu numai la noi! Partidele de extremă dreaptă s-au afirmat în Italia, Franța, Germania, Austria. Nouă dintre acestea au format blocul Identity and Democracy. Cei mai vocali lideri de dreapta sunt Matteo Salvini și Marine Le Pen.

Votul românilor trimite în parlament un partid cu discurs naționalist și pe alocuri marcat de accente xenofobe. E ultimul dintr-o listă a formațiunilor de dreapta care au reușit să capitalizeze supărările europenilor.

Surpriza alegerilor parlamentare de la noi – AUR – a venit cu ceva întârziere față de partidele similare din Europa. Germania, Franța ori Italia au cunoscut în ultimii ani asceneiaunea unor partide cu agendă eurosceptică, naționalistă și declarat-xenofobă.

Unele au ajuns chiar în postura de a trimite candidați în turul 2 al prezidențialelor, cum s-a întâmplat în Franța, ori de a da oameni în guvern – exemplul Italiei.

8% e procentul care plasează AUR lângă radicalii de dreapta din țări precum Bulgaria și Slovacia. Departe de Ungaria, unde extrema dreaptă are aproape 20% în 2019, dar și de Austria – 25% procentul voturilor obținute. În țară, partidul radical a devansat alte formațiuni cu mai mult capital de imagine, precum ProRomânia sau PMP.

Pe valul naționalist-populist din Europa au reușit să se urce Lega Pro în Italia, Frontul Național din Franța și AFD-ul din Germania.

Asemanătoare în discurs, aceste formațiuni s-au afiliat și la nivelul Parlamentului European, unite practic de ideea că uniunea actuală nu e bună. Migrația le-a fost punctul comun de fiecare dată.

Matt Steinglass, corespondent The Economist: „Trei politicieni europeni. Vorbesc limbi diferite, dar cântă același cântec!

Marine Le Pen, Franța: „Uniunea Europeană este un carnaval al ororilor.”

Viktor Orban, Ungaria: „Această Europă dezordonată este incapabilă să găsească soluții.”

Matteo Salvini: „Mergem în Europa pentru a o schimba din temelii.”

Liderul de extremă dreaptă cel mai aproape de o victorie mare a fost Marine Le Pen – 33% din voturi a obținut în turul 2 al prezidențialelor din 2017, în Franta. Partidul s-a prăbușit apoi pe fondul scandalurilor interne.