• PSD Giurgiu îl pune pe C.P.Piedone cap de listă la Senat.
  • PSD Dolj îl susține pe A.Câciu – cap de listă la Camera Deputaților și o scoate pe Laura Vicol.
  • USR: C. Armand – prima pe lista la Senat, C. Năsui – primul pe lista Camera Deputaților în București.
  • 17 octombrie – termenul limită de depunere a candidaturilor la parlamentare.

Mai sunt câteva zile până când partidele trebuie să depună la Biroul Electoral Central lista candidaților pentru alegerile parlamentare și, ca atare, majoritatea șefilor de partide au fost în ultimele zile în negocieri cu partidele lor. Și nu numai. Marcel Ciolacu și-a consultat liderii de organizații cu privire la unele schimbări, în timp ce la USR controversele continuă. Pentru că liderii cu diverse probleme sau cei care au pierdut alegerile locale și europarlamentare – vor acum să intre în Parlament.

O să fie tot felul de surprize, dar după câte vedem, nu mai există opoziție în partide pentru că toată lumea zilele astea așteaptă finalizarea listelor pentru alegerile parlamentare, pentru că politicienii noștri nu sunt specializați pe o meserie; iar ei dacă simt că nu mai intră în Parlament, practic rămân șomeri. 

Ca atare, e foarte multă liniște în partide pentru că negociază liderii, negociază în acest moment intern cu propriile partide, cu propriile organizații. În general, din câte am văzut, se menține acel status quo. Adică la partidul social-democrat Marcel Ciolacu își cam impune apropiații pe liste, pentru că în perspectiva unei înfrângeri în alegerile prezidențiale nu trebuie să se creeze o masă critică în partid prin Parlament, Parlamentul care reprezintă forța oricărui partid, care dă majoritatea, care dă eventuală puterea pentru a-și impune primul ministru. 

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?

La Dolj, acolo la Olguța Vasilescu, am văzut că s-au finalizat listele. Apare domnul Câciu pe listele la Parlament, dispare Laura Vicol, o figură controversată, șefa Comisiei Juridice impusă pe vremuri de către Liviu Dragnea. Mai sunt o serie de oameni noi pe care vrea Ciolacu să-i impună pe liste ca să refacă cumva imaginea partidului. Este vorba despre doamna Lipă, doamna Viorica Stoiciu care a devenit și vicepreședinte la congresul pe care l-a avut, pe domnul Jianu și bineînțeles la PSD e complicat pentru că partidul e mare, sunt foarte mulți parlamentari și au foarte multe înțelegeri.

Bineînțeles că rezistă înțelegerea și cu partidul condus de Dan Voiculescu, de exemplu Popescu Piedone va fi salvat la Giurgiu pentru că el e apropiat de organizația din Giurgiu, va fi cap de listă și vor mai fi acolo – de exemplu, doamna Graziela Gavrilescu revine în Parlament și mai există încă un lider care a fost pe listele lui Voiculescu și care revine în Parlament. Deci la PSD situația e complicată, la USR vedem un trend în cazul celor care au pierdut alegerile – de exemplu Cristian Ghinea, care face parte din vechea conducere cu Cătălin Drulă, care a pierdut alegerile, Domnul Năsui care a migrat de la Drulă acum la Elena Lasconi, la Clotilde Armand care deschide una dintre listele pe București. Acolo cumva e o altă situație în care Elena Lasconi, deși a câștigat președinția partidului și a devenit candidat la președinție, nu a reușit să-și împună forța în partid și vedem că toți s-au refugiat, ca să nu rămână șomeri pe liste. 

Clotilde Armand, Cristi Ghinea, Ștefan Pălărie, Cristina Prună, Radu Mihaiu se află pe listele de la Camera Deputaților. Iar la PNL e și mai frumos, pentru că partidul acum nu va mai avea sprijinul partidului social-democrat cum a fost în locale și în europarlamentare, unde a fost listă comună.

Domnul Ciucă nu performează atât de bine în sondaje și sunt mai mulți pretendenți pe listele de la Partidul Național Liberal. De exemplu, fost consilier prezidențial, pentru că și domnul Iohannis trebuie să-și salveze o parte din oamenii de la Cotrocenie. Am văzut că sunt pe listă în Partidul Național Liberal, Ligia Deca, Diana Păun, consilier de sănătate la Cotroceni. 

Presa a descoperit astăzi că o parte din consilierii prezidențiali, tot așa, se refugiază în tot felul de posturi călduțe. Dana Bărsan – specialista în comunicare a lui Klaus Iohannis, care comunică foarte bine – s-ar putea refugia la CNA. 6 ani, un loc călduț în locul lui Cristinei Pohora, care este din partea Partidului Național Liberal. 

Sergiu Nistor, consilier pentru cultură, ar putea fi numit ambasador în Letonia, iar un alt consilier pe externe se duce ambasador la Vatican și la Malta. 

Deci cam fiecare partid în aceste zile încearcă să găsească locuri pe liste sau în diferite poziții bune, pe bani publici, astfel încât să supraviețuiască toată lumea. Și datorile de partid, și înțelegerile, și să nu explodeze partidele după alegerile parlamentare și prezidențiale. 

Ei se salvează între ei și poporul îi votează. Ei sunt plătiți, ei sunt în slujba noastră, trebuie să salveze țara. Numai că țara nu prea o salvează nimeni. Iar românii îi votează în continuare cu aceeași atenție și aceeași preocupare.

Mi-a venit un invitat la emisiune care spunea „băi Sorina, nu pot să spun foarte multe, pentru că gândește-te, se fac liste, eu nu pot să-l atac pe ăla sau pe ăla… Îți spun ție așa cum stă treaba, pentru că eu trebuie să fiu pe liste și dacă nu sunt pe liste acum, acum se negociază listele, eu ce fac?”

Și așa gândesc toți. La orice partid.


Citește și