• Uniunea Creştin-Democrată (CDU) cere Alianţei Nord-Atlantice să intensifice prezenţa militară în Europa de Est, în scopul contracarării Rusiei
  • „Rusia trebuie să înţeleagă clar că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să respecte angajamentele de apărare reciprocă”, spune reprezentantul pentru probleme de apărare al CDU
  • Politicianul a notat că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, acţionează în acest fel pentru că „este sigur de susţinerea Rusiei”

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, cere Alianţei Nord-Atlantice să intensifice prezenţa militară în Europa de Est, în scopul contracarării Rusiei, acuzată de o serie de provocări politice şi militare.

După recentul incident aerian din Belarus, în cursul căruia a fost arestat un jurnalist disident, şi în contextul activităţilor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), principalul partid aflat la guvernare în Germania, cer suplimentarea prezenţei militare NATO în Europa de Est.

„Cred că este necesară o consolidare substanţială a capacităţilor NATO” în Europa de Est, afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei Süddeutsche Zeitung, deputatul Henning Otte, reprezentantul pentru probleme de apărare al grupului Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Rusia trebuie să înţeleagă clar că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să respecte angajamentele de apărare reciprocă. Alianţa noastră trebuie să exercite în mod real rol de apărare şi să fie credibilă”, a precizat Henning Otte.

Referindu-se la incidentul cu avionul de pasageri produs în Belarus, politicianul german a notat că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, acţionează în acest fel pentru că „este sigur de susţinerea Rusiei”.

În acest context, NATO ar trebui să joace un rol mai activ în regiune, subliniază Henning Otto. „În mod concret, ar trebui trimise mai multe avioane Eurofighter în zona Mării Baltice, iar grupurile de luptă ale NATO ar trebui suplimentate”, a subliniat el. Germania participă deja cu şase avioane multirol Eurofighter la misiuni NATO în Lituania.

Flancul de est al NATO „trebuie să redevină urgent principalul punct de apărare, mai mult decât, spre exemplu, zona Indo-Pacifică”, a insistat Henning Otto.