• Alegerile legislative din Olanda s-au încheiat miercuri seară, după trei zile de vot
  • Potrivit sondajelor, partidul prim-ministrului Mark Rutte, VVD, este câştigător
  • Liberalii ar fi obținut 35 de locuri din 150 în camera inferioară a Parlamentului
  • Rutte este în fruntea Guvernului din 2010 şi ar putea deveni cel mai longeviv premier
  • Secţiile de votare au fost amplasate în locuri neobişnuite: biserici, hoteluri, gări sau centre de testare

S-au încheiat alegerile legislative din Olanda. Primele sondaje la încheierea scrutinului dau câştigător partidul liberal condus de Mark Rutte, premierul aflat în funcţie încă din 2010. Dacă va reuşi să formeze o nouă coaliţie de guvernare, Rutte va deveni cel mai longeviv prim-ministru al ţării.

„Remarc că rezultatele acestor alegeri arată votanții mi-au oferit mie și partidului meu, Partidului Liberal, un copleșitor vot de încredere. Principala provocare pentru următorii ani va fi cum să reconstruim țara după pandemia de coronavirus”, a declarat Mark Rutte.

Scrutinul din Olanda s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar unele secţii de votare au fost organizate în locuri cel puţin neobişnuite. Oamenii au votat în hoteluri, gări, săli de sport sau centre de testare, dar și la Muzeul Van Gogh şi biserica De Duif din Amsterdam, care datează din 1858.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Alegerile au fost precedate de incidente serioase. Duminică, 2.000 de persoane au protestat într-un parc din Haga, principală nemulțumire fiind legată de restricţiile impuse de guvernul Rutte. Poliţiştii au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea, iar un bărbat a fost arestat după ce a lovit un ofiţer.

Executivul condus de Rutte a demisionat la jumătatea lunii ianuarie, însă de atunci rămas la conducerea ţării ca interimar.