• Spania si Grecia au luat o decizie: dacă vei dori să călătorești acolo, cheia e certificatul de vaccinare
  • Premierul grec: „Putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii”
  • Spania a pierdut în pandemie peste 106 miliarde de euro

Europa e împărțită în două tabere: cea pro-pașaport COVID și cea care se opune introducerii unui certificat de vaccinare. Din prima categorie fac parte statele care depind de turism și care-și doresc să se poată circula iar fără restricții, dar în condiții de siguranță. Spania și Grecia sunt pe listă.

Certificatele de vaccinare, dar pentru alte boli, există de mulți ani. Sunt chiar obligatorii în multe țări considerate exotice Cristina Roșca foloseste un asemenea document de mult timp. Și l-a făcut când a fost nevoită să plece în Peru, acum multă vreme.

„Se cheamă Certificat Internațional de Vaccinare, unde ai trecute toate dovezile de care ai nevoie: data la care ai fost vaccinat, durata vaccinului respectiv,” a spus Cristina Roșca.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cristina spune că nu s-a simțit discriminată. Chiar dacă fără certificat nu ar fi putut ajunge în țările pe care le-a vizitat.

„Pentru oameni care au călătorit doar în Europa, unde sunt granițe deschise, unde nici măcar pașaport nu ai nevoie, probabil ți se pare un pic ciudat, și zici: dar de ce aș mai avea eu nevoie de vreo dovadă? De ce să mă vaccinez? Dar atunci când mergi departe și știi că sunt anumite riscuri pui în balanță riscurile, beneficiile și alegi sau nu să faci asta,” a spus Cristina Roșca, jurnalist.

În urma dezbaterilor, liderii europeni au decis că nu vom avea un pașaport de vaccinare pentru COVID-19. Cel puțin nu deocamdată. Așa că certificatul de vaccinare va avea strict un rol medical.

„Suntem pe deplin convinși că trebuie să menținem frontierele deschise pentru a menține funcționarea pieței interne, dar în același timp suntem convinși și că restricțiile ar trebui să fie posibile de implementat pentru călătoriile neesențiale,” a declarat Charles Michel, președintele Comisiei Europene.

Spania si Grecia au luat însă o decizie. Dacă vei dori să călătorești acolo, cheia e certificatul de vaccinare.

„Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat ministrul de Externe al Spaniei.

„Putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii” a spus și premierul grec. Turismul din cele două țări a fost grav afectat. Spania a pierdut în pandemie peste 106 miliarde de euro. În Grecia, estimările vorbesc de 15 miliarde de euro.