• Iodura de potasiu 65 mg care trebuie luată în primele șase ore după un incident nuclear, va fi distribuită în farmaciile din toată țara și eliberată apoi gratuit populației.
  • Ridicarea iodurii de potasiu se face doar cu rețetă și pe bază de semnătură.
  • Ministerul Sănătății interzice orice reclamă sau promovare a iodurii de potasiu.

Pastilele de iod vor ajunge în farmaciile din toată țara și vor fi distribuite doar pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie și cu semnătura pacientului, se arată într-un proiect de ordin publicat de Ministerul Sănătății.

Iodura de potasiu 65 mg care trebuie luată în primele șase ore după un incident nuclear, va fi distribuită în farmaciile din toată țara și eliberată apoi gratuit populației, pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie, arată într-un proiect de ordin publicat de Ministerul Sănătății.

„Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății”, a anunțat instituția.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista prevăzută la art.1”, potrivit Ministerului.

Ridicarea iodurii de potasiu se face doar cu rețetă și pe bază de semnătură

„La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie”, mai transmite ministerul.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienților eligibili aflați în evidența proprie precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF.

Ministerul Sănătății interzice orice reclamă sau promovare a iodurii de potasiu.

„Este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea catre populație a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, fiind permise doar afişarea informării asupra activităţii de distribuire catre populatie a acestui medicament, la loc vizibil în farmacia cu circuit deschis care distribuie, publicarea pe pagina web a Ministerului Sanatatii sau publicarea campaniilor de informare desfăşurate de autorităţile publice centrale”, transmite Ministerul.