• Cemil Çoban spune că dronele sunt foarte utile în supravegherea caprelor și în aflarea celor care se pierd uneori pe câte o culme de munte.
  • Pentru a nu pierde din ochi cele 600 de capre pe care le păstorește, la început s-a folosit de un binoclu, iar acum are o motocicletă de teren și drone.
  • „Păstorul tehnologic”, după cum îl numesc prietenii, mărturisește că păstoritul îi dă liniște și că încearcă să le transmită și copiilor săi dragostea de animale.

Un cioban pasionat de tehnologie, din vestul Turciei, folosește o dronă pentru a-și păstori turma de aproximativ 600 de capre, scrie Daily Sabah.

Cemil Çoban este un cioban neobișnuit în regiunea Bodrum din provincia Muğla, dat fiind că în fiecare dimineață el își ia drona cu el, când pleacă cu motocicleta să își ducă turma de capre la păscut.

Çoban, care are vârsta de 41 de ani și este tatăl a trei copii, folosește drona pentru a-și supraveghea turma atunci când aceasta se împrăștie pe o zonă largă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Într-un mod cu totul interesant, activitatea inventivului păstor este reflectată chiar în numele său de familie, Çoban, care înseamnă același lucru ca și în română, „cioban”. (De altfel, cuvântul a intrat în vocabularul limbii noastre ca împrumut din limba turcă).

Cemil Çoban a spus că își iubește meseria și că niciodată în viața sa nu a stat departe de animale. El a adăugat că face parte dintr-o familie de păstori de generații.

„Trebuie să mă mișc mult cu animalele în fiecare zi”, a spus el. „Mi-a fost foarte greu să parcurg în fiecare zi așa distanțe. La început m-a ajutat foarte mult binoclul. Apoi mi-am cumpărat o motocicletă de teren”, a spus el. „Acum, pentru locurile unde nu pot ajunge imediat cu motocicleta, folosesc drone”, a adăugat el.

El a explicat că motocicleta și drona îi sunt de mare folos în păstorirea animalelor și în aflarea animalelor care se pierd. „Dacă un animal se pierde în partea de sus a unui munte, unde se poate ajunge pe jos abia într-o oră, pot să dau de el într-un minut folosind drona și pot să verific acea zonă”, a spus el.

Din cauza faptului că folosește tehnologia în îngrijirea animalelor, prietenii îi spun „păstorul tehnologic”.

„Îngrijind animalele mi-am găsit pacea”, a spus Çoban. Și a adăugat că încearcă să își crească copiii cu dragoste pentru animale.