Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat, încă, împotriva COVID. BOR: „Acesta este un drept, nu o obligație. Dacă va decide, Patriarhia Română va anunța public”

Patriarhul Daniel, mesaj de condoleanțe după moartea Prințului Philip: „Transmitem cuvinte de mângâiere Majestății Sale Regina“ Mediafax Foto
  • Patriarhul Daniel nu s-a imunizat împotriva COVID-19.
  • BOR: „Dacă va decide să se vaccineze, Patriarhia Română va anunța public”.
  • BOR: „Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare”

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat, încă, împotriva COVID. „Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu a fost întrebat, în contextul răspunsului dat la solicitarea lui Dan Barna ca premierul Cîțu să înceapă un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare, dacă Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a vaccinat.

„Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la <caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptulul că acesta este un drept, nu o obligație>. Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică, a adăugat Bănescu.

„Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a mai spus Vasile Bănescu.