- Patru persoane au murit din cauza viiturilor din Galaţi, judeţ aflat sâmbătă dimineaţă sub avertizare Cod roşu de ploi abundente.
- Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani, pentru a se deplasa în judeţul Galaţi și a evalua situaţia cauzată de inundaţii.
- Klaus Iohannis: „Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor”.
- În Praga, barierele de inundații ale orașului au fost ridicate, terasamentele au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă, au declarat autoritățile cehe.
- Traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale, DN 24D, DN 25 şi DN 26, precum şi pe 10 drumuri judeţene din cauza inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui.
Patru persoane au murit, sâmbătă, din cauza ploilor abundente din judeţul Galaţi, informează ISU Galaţi.
Advertisment
Este vorba despre un bărbat în localitatea Pechea, unul în Drăguşeni, cu lividităţi cadeverice de două zile, două femei de 86 ani şi 96 ani la Costache Negri şi o femeie de 75 de ani la Corod.
Judeţele Galaţi şi Vaslui sunt sub avertizare cod roşu de ploi abundente, inundaţii şi viituri. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.
Recomandări
„Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice extreme a generat, din nefericire, decesul a 4 persoane (1 din localitatea Pechea, 1 din localitatea Drăguşeni,1 din localitatea Costache Negrii şi 1 din localitatea Corod). În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile”, precizează IGSU.
Reacțiile liderilor
- KLAUS IOHANNIS:
„Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate. În aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a ne asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale. Operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri”, transmite într-un comunicat Klaus Iohannis.
El afirmă că, din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi al inundaţiilor pe care le provoacă.
„Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative”, încheie şeful statului.
- MARCEL CIOLACU:
Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani pentru a se deplasa în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia cauzată de inundaţii.
Ciolacu este însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, dar şi de miniştrii de Interne, Apărare şi Mediu, Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet.
Premierul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.
- NICOLAE CIUCĂ:
„Sunt alături de oamenii din comunităţile afectate de inundaţii, din Sudul Moldovei şi urmăresc situaţia încă din momentul în care am fost informat de către ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Am cerut domnului ministru sa meargă la faţa locului şi să facă tot ce e omeneşte posibil pentru a limita efectele precipitaţiilor abundente care au cauzat aceste revărsări de ape. În acest moment, sunt patru victime omeneşti şi echipele de intervenţie de la faţa locului spun că, din nefericire, este posibil ca acest bilanţ negru să crească”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.
El adaugă că ministrul Afacerilor Interne l-a asigurat că este în legătură permanentă cu toate instituţiile care depun eforturi la această oră.
„De asemenea, domnul ministru mi-a confirmat că autorităţile locale şi structurile Inspectoratelor locale pentru Situaţii de Urgenţă acţionează cu toată forţa pentru a salva şi proteja oamenii”, încheie Ciucă.
Europa, lovită de schimbările climatice
În altă parte, sâmbătă, cea mai mare alertă de inundații a fost declarată în 38 de locații din Republica Cehă. În capitala Praga, barierele de inundații ale orașului au fost ridicate, terasamentele au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă, au declarat autoritățile cehe, scrie BBC.
În Polonia, ministrul de Interne Tomasz Siemoniak a declarat că locuitorii din orașele mici de lângă granița cu Cehia Morow și Glucholazy se confruntă cu o situație periculoasă.
Praga speră să scape de cele mai grave inundații. Atenția se concentrează în acest weekend asupra părților centrale și de est ale țării, în special Moraviei de Nord, unde 50 de oameni și-au pierdut viața în 1997.
Centrul austriac de avertizare de furtuni UWZ spune că în unele zone, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.
Citește și
- Noua Lege a pensiilor consideră studiile de masterat ca vechime în muncă. Care sunt condițiile
- De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile în 2023? Misterul inexplicabil a fost în sfârșit elucidat
- Haga a devenit primul oraș din lume care a interzis reclamele legate de combustibilii fosili. Legea va intra în vigoare anul viitor
Partenerii noștri