• Patru persoane au murit în Italia din cauza cheagurilor de sânge, după ce au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca
  • În Italia, au existat 11 cazuri de persoane care au dezvoltat unul dintre cele două tipuri de tromboze
  • Vaccinul AstraZeneca este administrat în Italia doar persoanelor peste 60 de ani

Patru persoane au murit în Italia din cauza cheagurilor de sânge, după ce au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca, notează Reuters.

Potrivit studiilor, diferite efecte secundare au fost observate în urma a 0,5% din cele 9,07 milioane de doze administrate în perioada 27 decembrie – 26 martie, cu toate cele trei vaccinuri utilizate până acum.

Efecte secundare severe au fost înregistrate în 0,04% din cazuri.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Efecte secundare ușoare au fost raportate după utilizarea tuturor celor trei vaccinuri, se arată în raportul AIFA, adăugând cele mai multe simptome asemănătoare gripei, durere la locul injectării și oboseală.

La fel ca multe țări europene, Italia a restricționat utilizarea vaccinului de la AstraZeneca luna trecută, când au apărut îngrijorările privind cheagurile de sânge. De atunci, acesta a fost reluat pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani, după ce autoritățile de reglementare din UE au declarat că beneficiile depășesc riscurile.

Raportul a mai arătat că, în Italia, au existat 11 cazuri de persoane care au dezvoltat unul dintre cele două tipuri de tromboze, după inocularea cu AstrZeneca: tromboza sinusului venos cerebral (CVST) și tromboză care implică mai multe vase de sânge. Patru din cele 11 persoane au decedat, mai arată studiile.