• Sindicatul studenților a adoptat o moțiune în semn de doliu pentru un individ care a înjunghiat un polițist.
  • Studenții cer responsabilitate liderilor din Hong Kong pentru asaltul polițiștilor din timpul protestelor, care s-au intensificat după ce Beijingul a început să-și propage propriile reguli în fosta colonie britanică.

Potrivit poliției din Hong Kong, patru studenți au fost reținuți miercuri pentru „incitare la terorism” după ce sindicatul lor studențesc a adoptat luna trecută o moțiune în semn de doliu pentru pierderea unui bărbat de 50 de ani care a înjunghiat un ofițer de poliție înainte de a se sinucide, a scris Reuters.com.

Potrivit oficialilor, un polițist a fost înjughiat în spate, pe 1 iulie, atunci când era într-o misiune alături de alți ofițeri pentru a ajuta la oprirea protestelor organizate cu ocazia comemorării revenirii fostei colonii britanice sub dominație chineză în 1977.

Bărbatul s-a înjunghiat apoi cu cuțitul în piept, înainte de a deceda la spital. Ofițerul, în vârstă de 28 de ani, a avut un plămân perforat, dar a reușit să supraviețuiască la ceea ce secretarul de stat Chris Tang a explicat ca fiind un atac terorist al unui „lup singuratic”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

La scurt timp după atac, alți câțiva membri ai uniunii studențești de la Universitatea din Hong Kong au adoptat o rezoluție, care între timp a fost eliminată forțat, prin care îl comemora pe bărbatul de 50 de ani și a-i „aprecia” „sacrificiul”.

Liderii sindicali au demisionat recent și și-au cerut scuze pentru moțiunea absurdă lansată pentru un criminal.

Sediul sindicatului din campus a fost deja luat cu asalt de ofițerii de securitate națională, iar instituția a încetat să mai comunice cu sindicatul și a interzis celor aproximativ 30 de studenți care au fost de acord să semneze moțiunea să încerce să intre în sediul său.

„Moțiunea este foarte șocantă” și „a încercat să raționalizeze și să glorifice terorismul”, adăugând că „a încurajat oamenii să încerce să se sinucidă”, a declarat presei superintendentul principal Steve Li.

Potrivit lui Li, cei patru au vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, iar poliția îi va interoga pe studenții care au votat în favoarea moțiunii. Persoanele care fac obiectul unui proces de investigație în Hong Kong nu sunt însă amintite de către autoritățile din Hong Kong.

De când protestatarii au mărșăluit în stradă în 2019, cerând valori democratice mai ridicate și transparență conducerii, și pentru ceea ce protestatarii au numit abuzuri ale poliției. Ceea ce oficialii poliției din fosta colonie britanică au respins în mod constant, Hong Kong a devenind din ce în ce mai polarizat.

Pandemia de coronavirus și o amplă lege privind securitatea internă adoptată de Beijing anul trecut au pus capăt mitingurilor de protest din țara asiatică.

Cei mai vocali critici ai guvernului au fost într-adevăr încarcerați sau au fugit din cauza promulgării legii. Criticii susțin că legislația a restrâns o gamă largă de drepturi și libertăți ale orașului, în timp ce susținătorii susțin că aceasta a readus stabilitatea în oraș.

Unele persoane s-au grăbit la locul faptei pentru a depune flori după atacul din 1 iulie, încercând să atragă condamnarea oficialităților, în frunte cu liderul orașului, Carrie Lam.

La vremea respectivă, Carrie Lam a sfătuit părinții, cadrele didactice și alte persoane să urmărească comportamentul adolescenților și să-i raporteze la poliție pe cei care încalcă legea.