Paznic în vârstă de 101 ani, condamnat la închisoare pentru crime comise în timpul Holocaustului

Paznic în vârstă de 101 ani condamnat la închisoare Sursă foto: Hepta
  • Un tribunal german l-a condamnat marţi la cinci ani de închisoare pe Josef Schuetz (101 ani), gardian al unui lagăr de concentrare nazist, cea mai în vârstă persoană judecată până în prezent pentru complicitate la crime în timpul Holocaustului.
  • Josef Schuetz a fost găsit vinovat de complicitate la crimă în timp ce lucra ca gardian la lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 şi 1945, a precizat judecătorul.
  • Pensionarul, care în prezent locuieşte în landul Brandenburg, a pledat nevinovat, afirmând că nu a făcut „absolut nimic” şi că nu a fost la curent cu crimele macabre care se comiteau în lagăr.

Un tribunal german l-a condamnat marţi la cinci ani de închisoare pe Josef Schuetz (101 ani), gardian al unui lagăr de concentrare nazist, cea mai în vârstă persoană judecată până în prezent pentru complicitate la crime în timpul Holocaustului.

Josef Schuetz, în vârstă de 101 ani, a fost gardian în lagărul de exterminare de la Sachsenhausen în al Doilea Război Mondial. Este cea mai în vârstă persoană ce este judecată şi condamnată pentru crimele naziste comise în timpul Holocaustului. Schuetz a declarat în timpul procesului: „Nu ştiu de ce mă aflu aici” şi a spus că nu avea cunoştinţă de crime Nu a „vrut să-şi amintească’, a declarat Antoine Grumbach, supravieţuitor al Holocaustului, în vârstă de 80 de ani.

Josef Schuetz a fost condamnat pentru implicare în uciderea a 3.518 prizonieri în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 şi 1945.

Peste 200.000 de persoane, printre care evrei, romi, opozanţi ai regimului şi homosexuali, au fost ţinuţi în lagărul Sachsenhausen între 1936 şi 1945.

Zeci de mii de deţinuţi au murit din cauza muncii forţate, a crimelor, a experimentelor medicale, a foametei sau a bolilor înainte ca lagărul să fie eliberat de trupele sovietice.