• Yurgi Gagarin devenea pe 12 aprilie 1961 primul om care ajunge în Spațiu
  • Zborul ar fi durat 106 și 108 minute
  • Ideea trimiterii primului om pe orbita Pământului le-a venit rușilor în 1957

Pe 12 aprilie 1961 a început lupta pentru cucerirea Spațiului. Yuri Gagarin devenea atunci primul om care ajungea în Spațiu. Zborul la bordul navei Vostok pare să fi durat între 106 și 108 minute. Ideea trimiterii primului om pe orbita Pământului le-a venit rușilor după ce au reușit să lanseze în spațiu primul satelit artificial în 1957.

Doi ani mai târziu sovieticii au început să caute candidatul ideal pentru acestă experiență inedită. Cel care urma să ajungă în spațiu trebuia să fie un bărbat între 25 și 30 de ani, nu mai înalt de 1.75 m, să nu fi avut mai mult de 72 de kilograme și să fie rezistent la stres.

Șase candidați au întrunit toate criteriile, însă Yuri Gagarin a fost cel ales să devină primul om care ajunge în Spațiu. Gagarin s-a pregătit inițial pentru a deveni muncitor metalurgist și a pilotat pentru prima oară un avion în 1955.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Deși a fost prima experință de acest tip din istorie, zborul nu a înregistrat probleme mari. Au existat însă și momente dificile. Chiar Yuri Gagarin a spus că în momentul în care nava a intrat în atmosferă, a observat cum corpul ei începe să se topească din cauza fricțiunii aerului. Probleme au fost și la aterizare. Inițial parașuta s-a deschis deasupra fluviului Volga, dar și-a îndreptat parașuta și a ajuns pe pământ.

La 20 de ani de la zborul lui Gagarin, în spațiu a fost lansată Columbia, prima navă reutilizabilă cu echipaj uman. Data este însă o coincidență. Această navă a efectuat 28 de misiuni și a petrecut mai mult de 300 de zile în spațiu. Pe 16 ianuarie 2003 nava s-a dezintegrat și a luat foc deasupra Texasului, iar cei șapte membrii ai echipajului și-au pierdut viața.