• Pe 30 decembrie 1947, comuniștii l-au forțat pe Regele Mihai să abdice.
  • Regele a plecat din România pe 3 ianuarie 1948. Regele a revenit în România după Revoluția din 1989.
  • Comuniștii i-au retras cetățenia română în 1948. Regele și-recuperat cetățenia în 1997 când președinte era Constantinescu.

Revelionul e aproape, dar nu a fost mereu la fel de multă bună dispoziție într-o zi ca azi. S-au împlinit 75 de ani de când comuniștii le-au interzis românilor să aibă revelion regal. Pe 30 decembrie 1947 l-au obligat pe Regele Mihai să abdice.

Regele Mihai abia venise de la Londra – acolo unde a sărbătorit alături de vărul său Philipp – căsătoria acestuia cu Regina Elisabeta a doua. Cât a fost plecat comuniștii i-au pregătit o nouă plecare – forțată și – sperau ei – definitivă.

Dacă nu pleci vor muri 1.000 de studenți” – a fost șantajul care l-a făcut pe regele Mihai să renunțe la putere. Era vorba de studenții care protestau impotriva noii puteri de la guvernare reprezentată de comuniști.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Peste 4 zile Regele a plecat din țară împreună cu familia sa. A povestit peste ani cum prim-ministrul Petru Groza l-a amenințat cu pistolul.

„Groza, cum avea obiceiul lui de a face glume foarte deplasate. Mi-a facut gestul ăsta ăsa. Zice «simtiți!». Și am simțit. Avea un pistol în buzunar. Și s-a întors către mama mea: Să nu i se întâmple, ce i s-a întâmplat lui Antonescu” , a povestit Regele Mihai.

„Ne-a înconjurat casa, ne-a tăiat telefoanele, garda noastră a fost arestată” , a mai spus Regele Mihai.