• Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul.
  • Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.
  • Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest.

Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul. Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.

Manifestaţiile au început după ce Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în arest pe 16 septembrie după arestarea ei de către Poliţia Morală din Iran pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar.

Protestatarii şi-au ars hijaburile şi au strigat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un număr tot mai mare de femei nu mai poartă hijabul, în special în nordul Teheranului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Acoperirea capului a devenit obligatorie pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după revoluţia din 1979 care a răsturnat monarhia susţinută de SUA.

Atât parlamentul, cât şi justiţia lucrează la problemă dacă legea are nevoie de modificări” , a spus Mohammad Jafar Montazeri în Qom.

Citat vineri de agenţia de presă ISNA, acesta nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege.

Echipa de evaluare s-a întâlnit miercuri cu comisia culturală a parlamentului „şi va vedea rezultatele într-o săptămână sau două” , a spus procurorul general.

Preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că fundaţiile republicane şi islamice ale Iranului sunt înrădăcinate constituţional, potrivit  France24.

„Dar există metode de implementare a constituţiei care pot fi flexibile” , a comunicat el în comentarii televizate.