- Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din România are loc, dar cu restricţii
- La Iaşi se vine la Sfânta, dar s-au închis iar restaurantele şi barurile
- Deşi la Cluj, de Sfântă Mărie Prefectul a dat un ordin să nu se sărute icoanele, la Iaşi, unde rata infectării este de 1,6, la Iaşi se mai aşteaptă o şedinţă
La Iaşi este pelerinaj, dar doar cu ieşeni. Arafat a spus că riscul cel mai mare este pe durata călătoriei pelerinilor spre locașurile de cult.
Advertisment
La rândul lor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei spune că distanța dintre persoane va fi de un metru, iar pelerinii vor forma un șir indian pâna la racla cu moștele Sfiintei Parascheva.
Mai greu este pentru comercianți care în fiecare an așteptau sărbătoarea. Carmen Manea are un bistro la câteva sute de metri de Catedrala Mitropolitană. Va rămâne din nou, doar cu cele câteva mese de afară, de pe trotuar.
Recomandări
„Cumva am început să ne repunem pe picioare, după trei luni de zile cât am stat închişi. Dacă ar mai veni încă o perioadă, oricât de scurtă, probabil că ne-ar fi foarte, foarte dificil. În afara restaurantelor se pot strânge grupuri atât de mari, dar într-un spaţiu unde pot intra maxim 20 de oameni nu va mai fi voie”, a declarat proprietara de bistro.
De câteva zile, în Iaşi, vin pe rând, grupuri de pelerini.
În Curtea Catedralei Mitropolitane se stă la rând, iar în biserică cine vrea sărută moaştele. Autorităţile când sunt întrebate dacă iau vreo măsură restrictivă fie ridică din umeri, fie fac recomandări, în niciun caz nu dau interdicţii. Azi se vor decide.
Întrebat dacă îl îngrijorează faptul că pelerinii vor săruta racla, Mihai Chirica a răspuns: „Cred că este o întrebare tendenţioasă pentru că nu ştiu dacă vor veni cu sutele de mii, prima chestiune. A doua chestiune, nu ştiu dacă vor săruta racla. Din punctul meu de vedere nu recomand nimănui să facă acest lucru”.
Partenerii noștri