Pensiile și alocațiile nu se vor mări. Orban: „Nu ne putem permite”

Pensiile și alocațiile nu se vor mări. Orban: „Nu ne putem permite” Sursa Foto: Mediafax / Eduard Vînătoru
  • Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că bugetul nu permite dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor cu 40%.
  • Orban a mai spus că majorarea pensiilor ar fi fost greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă.
  • Procentul cu care vor fi crescute pensiile va fi publicat după finalizarea evaluărilor.
  • Nici dublarea alocațiilor pentru copii nu este posibilă: ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul.

Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat.

Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților.

Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus premierul la România TV.

Acesta a precizat că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a mai spus Ludovic Orban.

Autorul articolului: Cosmin Pîrv