- Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților
- 357 de parlamentari au votat „pentru” abrogare, UDMR s-a abținut
- M.Ciolacu : Nu am înțeles de ce nu a făcut Orban asta, anul trecut
- Dan Barna : Hotărârea se referă şi la pensiile speciale aflate în plată
- L.Orban : Nimeni nu trebuie să aibă privilegii
- Pentru bugetul României, înseamnă o economie de 10 milioane de euro, pe an
Deputații și senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind inițiat de PSD. UDMR nu a votat.
Advertisment
Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.
„Suntem bucuroși că proiectul PSD a fost adoptat de comisie”, spune Alfred Simonis.
Recomandări
„Poziția UDMR e una fermă și consecventă – toți cetățenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă și contributivitate. Principiul contributivității trebuie să fie de bază. Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari și de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei.
Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. (…) UDMR a susținut în mod consecvent că pensiile speciale trebuie eliminate sau impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. (…) Demagogia și populismul la viteză maximă duc la decizii pripite. Dacă doriți să eliminați pensiile speciale, nu doar o mică parte pentru a câștiga un capital electoral, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor CCR. Parlamentarii UDMR nu vor vota”, a fost poziția senatorului UDMR Turos Lorand.
Deputatul AUR George Simion a anunțat că parlamentarii formațiunii votează în favoarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
„PSD care a inventat pensiile speciale recunoaște că a fost o porcărie. Azi, domnule Ciolacu, recunoașteți că pensiile speciale sunt o rușine. Astăzi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor speciale. În lunile și săptămânile următoare coaliția se va lupta pentru eliminarea pensiilor speciale. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a spus și și liderul Dan Barna (USR-PLUS).
La rândul său, Ludovic Orban a acuzat PSD – UNPR – ALDE „și-a votat pensii speciale”.
„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia sa reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine-mparte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni, nu pentru privilegiați. (…) Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut, ca într-un concurs de frumusețe, să fie dezbătut proiectul vostru. Azi trebuie să fie pas. Trebuie să facem ordine în legislația pensiilor, să facem dreptate pentru oameni”, adaugă Orban.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că parlamentarii nu trebuie să aibă indemnizații speciale.
„Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru dvs. anul trecut, că erați prim-ministru, dle Orban. Aveați o majoritate. Nu am înțeles, dle Barna, de ce până acum nu ați dat o ordonanță de urgență, să faceți dreptatea până la capăt. Cred că toți parlamentarii vom vota să renunțăm la indemnizații”, a spus Marcel Ciolacu.
Augustin Zegrean: A venit ziua în care s-au tăiat și așa că poporul poate fi fericit
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a comentat decizia Parlamentului la emisiunea ȘTIU, difuzată de Aleph News.
„Nu s-a tăiat o pensie. Esența ei nu poate fi desființată. Poate fi scăzută, crescută de către stat, dar nu poate fi desființată. Este greșită formulare de „pensii speciale”, pentru că ele sunt „pensii de serviciu”. A venit ziua în care s-au tăiat și așa că poporul poate fi fericit. ”, a spus Augustin Zegrean, la Aleph News.
Ce se întâmplă cu celelalte pensii speciale
Pensiile deputaților vor fi eliminate, dar rămân toate celelalte pensii speciale, respectiv cele ale militarilor (MApN, SIE, STS, SRI, SPP, MAI), personalului aeronautic, grefierilor, criminaliștilor, ambsadorilor sau consulilor.
Sunt 768 de foști parlamentari care primesc aproape 10 milioane de euro. Totalul pensiilor speciale înseamnă, însă, o încărcătură bugetară de 2 miliarde de euro.
Partenerii noștri