• Pentagonul încearcă să convingă marile companii aeriene americane să ajute la transportul a zeci de mii de evacuați.
  • Autoritățile americane vor să grăbească transportul afganilor care au sosit la unitățile militare din Orientul Mijlociu.

În timp ce forțele armate americane se chinuie să îndeplinească solicitarea afganilor care doresc să fugă din Kabul, Pentagonul ia în calcul necesitatea de a constrânge cele mai importante companii aviatice americane să contribuie la asigurarea transportului a zeci de mii de refugiați din Afganistan, scrie NYTimes.

Autoritățile americane se pregătesc să activeze Flota Aeriană Civilă de Rezervă, denumită CRAF (Civil Reserve Air Fleet), înființată în 1952 în perioada de după Berlin Airlift, pentru a furniza mai multe aeronave comerciale în sprijinul operațiunilor de evacuare a afganilor care au sosit la unitățile militare din Orientul Mijlociu, au declarat reprezentanții Departamentului Apărării.

Din surse militare, dacă va fi autorizată prima etapă a procedurii de activare, aproximativ 20 de avioane de linie se vor alătura celor peste 150 de aeronave militare de transport de marfă ce participă în acest moment la operațiunile de evacuare. The Wall Street Journal a raportat mai devreme cu privire la eventualitatea de a folosi aeronave civile. Această strategie trebuie aprobată de către secretarul Apărării, Lloyd J. Austin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Avioane civile nu vor intra sau ieși din Kabul, unde cursele de evacuare au fost obstrucționate de o deteriorare rapidă a situației de securitate. În schimb, atât piloții, cât și echipajele aeronavelor civile vor contribui la transportarea a zeci de mii de afgani către bazele SUA din Qatar, Bahrain și Emiratele Arabe Unite.

Oficialitățile au declarat că aceste avioane de pasageri vor fi un supliment la cursele aeriene militare care îi vor transporta pe afgani în Germania, Spania, Italia și în alte destinații din Europa, majoritatea afganilor urmând să ajungă în cele din urmă în Statele Unite.

Decizia finală îi va aparține lui Austin, în cazul misiunii de evacuare. Această operațiune este, de altfel, una dintre cele mai mari pe care Pentagonul a desfășurat-o până în prezent. Forțele militare au extins gama de avioane C-17, avioanele imense de transport de marfă C-5 și KC-10 le aleg pentru medii ostile și vor adăuga un avion de realimentare cu combustibil ce poate fi proiectat pentru a putea transporta pasageri.