Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie mică

  • Stocurile militare ale SUA și ale aliaților se reduc, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate.
  • Invazia Ucrainei a dus la creșterea cererii de arme și muniție de producție americană.
  • „Este vorba de a obține cantitate la un cost ieftin”, a declarat Tom Karako, expert în arme și securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie mici și ieftine, montate pe rachete disponibile din abundență, permițând Kievului să lovească mult în spatele liniilor rusești, în timp ce Occidentul se străduiește să satisfacă cererea pentru mai multe arme.

Stocurile militare ale SUA și ale aliaților se reduc, iar Ucraina se confruntă cu o nevoie tot mai mare de arme mai sofisticate pe măsură ce războiul se prelungește. Sistemul propus de Boeing, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ o jumătate de duzină de planuri pentru a pune în producție noi muniții pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, au declarat surse din industrie.

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters. Acesta combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele fiind comune în stocurile americane.

Doug Bush, cumpărătorul-șef de armament al armatei americane, a declarat săptămâna trecută reporterilor de la Pentagon că armata are în vedere, de asemenea, accelerarea producției de proiectile de artilerie de 155 de milimetri – în prezent fabricate doar în instalații guvernamentale – permițând contractorilor din domeniul apărării să le construiască.

Invazia Ucrainei a dus la creșterea cererii de arme și muniție de producție americană, în timp ce aliații SUA din Europa de Est „fac o mulțime de comenzi”, pentru o serie de arme pe măsură ce aprovizionează Ucraina, a adăugat Bush.

„Este vorba de a obține cantitate la un cost ieftin”, a declarat Tom Karako, expert în arme și securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. El a spus că scăderea stocurilor americane ajută la explicarea grabei de a obține mai multe arme acum, afirmând că stocurile „devin scăzute în raport cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână și cu siguranță cu nivelurile de care vom avea nevoie pentru a descuraja un conflict în China”.

De asemenea, Karako a remarcat că ieșirea SUA din Afganistan a lăsat disponibile o mulțime de bombe lansate din aer. Acestea nu pot fi utilizate cu ușurință cu avioane ucrainene, dar „în contextul actual ar trebui să căutăm modalități inovatoare de a le converti în capacitate de distanțare”.