• De ce femeile sunt mai puțin predispuse să fie corupte decât bărbații.
  • Însă unele țări au încercat o metodă diferită: angajarea mai multor femei. În 2011, de exemplu, un stat din Mexic a creat o unitate de poliție rutieră formată exclusiv din femei, cu scopul de a eradica corupția.
  • Peru a adoptat o abordare similară la sfârșitul anilor 1990.

În luna ianuarie, organizația neguvernamentală TRANSPARENCY INTERNATIONAL a publicat raportul său anual privind corupția în lume, relatează The Economist. Măsurată prin indicele său mediu, corupția nu s-a îmbunătățit de un deceniu. În multe țări sărace, ea se înrăutățește. Recomandările autorilor includ o mai mare consolidare a agențiilor de combatere a corupției, o mai mare reprimare a infracțiunilor financiare și o mai mare transparență a cheltuielilor publice.

Însă unele țări au încercat o metodă diferită: angajarea mai multor femei. În 2011, de exemplu, un stat din Mexic a creat o unitate de poliție rutieră formată exclusiv din femei, cu scopul de a eradica corupția. Peru a adoptat o abordare similară la sfârșitul anilor 1990. Sunt cu adevărat femeile mai puțin corupte decât bărbații?

Ideea a căpătat credibilitate după ce cercetătorii de la Banca Mondială au publicat în 2001 un studiu care a analizat 100 de țări. În cele cu o proporție mai mare de femei legislatori, funcționarii erau mai puțin predispuși să ceară mită. O nouă cercetare realizată de un grup de academicieni, printre care Francesco Decarolis de la Universitatea Bocconi, din Milano, a ajuns la o concluzie similară. Acesta a constatat că, în China, între 1979 și 2014, femeile birocrați de rang înalt aveau cu 81% mai puține șanse de a fi arestate pentru corupție decât colegii lor de sex masculin. Iar în Italia, între 2000 și 2016, funcționarii de sex feminin au avut cu 22% mai puține șanse decât cei de sex masculin să fie anchetați pentru corupție.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Autorii s-au oprit în a propune un motiv pentru acest decalaj. Dar și alți academicieni, precum Elin Bjarnegard, de la Universitatea Uppsala din Suedia, au oferit posibile explicații. Una dintre ele este că funcționarii de sex feminin tind să aibă mai puține oportunități de a lua mită sau de a folosi în mod necorespunzător relațiile. Corupția prosperă în cadrul „cluburilor de băieți vechi”. Este posibil ca aceste grupuri, dominate de obicei de bărbați, să aibă tendința de a avea încredere și de a recruta persoane care le seamănă.

De asemenea, astfel de rețele doresc să înroleze persoane (din nou, de obicei bărbați) care au acces la resurse, care pot fi folosite pentru lucruri precum cumpărarea de voturi. Dovezile din Argentina au arătat că legislatorii de sex feminin aveau mai puține șanse decât cei de sex masculin să facă parte din partidele politice mari care sunt cel mai des asociate cu corupția. Iar în Mexic, multe femei din politică își încep cariera în ONG-uri, mai degrabă decât să avanseze în cadrul unei rețele corupte, astfel încât este mai puțin probabil ca acestea să fie implicate în corupție.

O altă explicație plauzibilă este aceea că femeile din politică evită corupția, iar cauza ar fi că sunt pedepsite mai aspru pentru aceasta. Mulți alegători se așteaptă ca femeile să se conformeze stereotipurilor conform cărora acestea sunt mai oneste și mai miloase decât bărbații. Atunci când nu sunt așa, ele plătesc scump pentru asta. Acesta a fost cazul în Malawi în 2014, potrivit unei cercetări publicate în revista Women’s Studies International Forum. Folosind date din sondaje și grupuri de discuții, studiul a constatat că Joyce Banda, președinta Malawi la acea vreme, ar fi putut plăti un preț mai mare în sondaje pentru un scandal de corupție decât predecesorii ei de sex masculin pentru fărădelegi similare. Așteptările ridicate în materie de corectitudine ar putea determina femeile să fie mai reticente la risc decât bărbații, în medie.

Explicațiile se bazează pe realitatea că femeile au mai puțină putere decât bărbații. Așadar, orice diferență de gen în materie de corupție ar putea dispărea în țările în care sexele devin mai egale. Acest lucru s-a întâmplat deja în cazul diferențelor de gen în ceea ce privește criminalitatea generală. În medie, femeile comit încă mai puține infracțiuni decât bărbații. Dar femeile au devenit mai predispuse la săvârșirea ilegalităților în ultimii 50 de ani. Acest lucru este cauzat, în parte, faptului că progresul tehnologic și social le-a permis să lucreze mai mult timp în afara casei (atât legal, cât și ilegal). Ceva similar s-ar putea întâmpla și cu corupția. Pe măsură ce rândurile funcționarilor de sex feminin cresc și acestea se află pe picior de egalitate cu bărbații, stereotipurile și controlul bazat pe gen ar putea slăbi.