• Primarii sectoarelor din Bucureşti au trimis o scrisoare Guvernului prin care solicită să fie incluşi în PNRR.
  • În prezent, primăriile de sector nu pot accesa fonduri din program dintr-un motiv birocratic: sunt considerate subdiviziuni ale Primăriei Generale şi nu UAT-uri.
  • Ciprian Ciucu a descoperit că sectoarele nu pot lua bani prin PNRR.
  • Ciprian Ciucu: „Este puțin ciudat să nu fim eligibili

Cinci țări au deja PNRR aprobat: Portugalia, Spania, Grecia, Luxemburg și Danemarca. Noi încă ne mai refacem temele și abia peste o lună și jumătate, în cel mai pozitiv scenariu, am putea avea răspuns de la Comisia Europeană.

Până atunci, sunt descoperite noi scăpări în planul nostru. Primarul de la Sectorul 6 din capitală, Ciprian Ciucu, a descoperit că sectoarele nu pot lua bani prin PNRR.

Probabil cei care au scris din ministerele de linie, fiecare minister de linie a coordonat un domeniu, nu știu sau neglijează faptul că sectoarele sunt subdiviziuni ale municipiului București și nu sunt UAT-uri.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sectoarele sunt autorități publice conduse de primării și consilii locale, dar s-a folosit sintagma unități administrativ teritoriale și nu de autorități publice atunci când vine vorba de cine este eligibil pentru a primi finanțare. În București UAT este municipiul București noi suntem subdiviziuni, nu suntem eligibili“, a explicat Ciprian Ciucu, la Aleph News.

Primarul sectorului 6 spune că nu crede că a fost vorba de o rea intenție: „Nu cred că a fost rea intenție, ci cei care lucrează în administrația centrala sunt învățați cu UAT-uri gen orașe, comune, municipii, județe, dar nu sunt învățați cu subdiviziuni. Bucureștiul are această particularitate că este foarte mare și complex și ai nevoie de primarii de sector“, spune primarul.

„Sectorul 6 este o subdiviziune care este autoritate publică, dar are 400.000 locuitori, mai mult decât 2 județe și este puțin ciudat să nu fim eligibili dacă noi avem de administrat o structură urbană foarte complexă care depășește complexitatea unui simplu județ. Din acest motiv, am vorbit cu ministrul Cristian Ghinea, am avut o discuție foarte bună și am solicitat“, spune Cristian Ciucu.

Edilul a mai precizat că Cristian Ghinea i-a transmis: „Voi, primarii de sectoare, aveți dreptate. Trimiteți-ne o scrisoare și oficial că să vă luam în calcul“.

Pentru ce vor primarii finanțare prin PNRR

Vă dau câteva exemple. Noi primarii de sector administrăm școlile, nu primăria capitalei, câte clădiri de școală trebuie să avem, ISU pentru școli, să fie eficiente energetic, să reabilităm din acest punct de vedere. În sectorul 6 sunt 63 de unități de învățământ. În sectorul 6 vrem să facem și un spital, tot ce ține de păduri urbane, avem nevoie să plantăm și avem nevoie de terenuri la dispoziție, parcări verzi, sistem de electricitate, transport alternativ“, a explicat Ciprian Ciucu, pentru Aleph News.

Primarii sectoarelor din Bucureşti au trimis o scrisoare Guvernului

Scrisoarea comună a tuturor primarilor de sectore este adresată premierului, ministrului Fondurilor Europene şi ministrului Dezvoltării.

Aceasta se numeşte „Sectoarele trebuie să fie eligibile pe PNNR” în condiţiile în care primăriile de sector nu pot accesa fonduri deoarece nu sunt considerate unităţi administrativ teritoriale (UAT).

Ciprian Ciucu: Un sector ca Sectorul 6 are mai multe probleme de rezolvat, o populaţie mai mare de deservit

Un sector, cum ar fi Sectorul 6 de exemplu, are spre 400.000 de oameni, mai mulţi oameni decât majoritatea judeţelor care conţin UAT-uri distincte (municipii, oraşe, comune), asta deşi sectorul este o subdiviziune. Are mai multe probleme de rezolvat, o populaţie mai mare de deservit cu școli, străzi, spitale, parcuri etc. decât orice alt municipiu, oraş şi comună, care este UAT.

Mai mult, Sectoarele au şi capacitate administrativă şi competenţe pentru a derula proiectele necesare. La o lectură amănunţită a PNNR am identificat că atunci când se vorbeşte despre cine poate accesa fondurile, nu sunt menţionate Sectoarele, folosindu-se sintagma de UAT, sau de Municipiul Bucureşti. Ceea ce ne-ar face neeligibili. Municipiul Bucureşti este reprezentat de PMB, iar noi, ca subdiviziuni, nu suntem UAT-uri”, a explicat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ciucu: „L-am sunat pe ministrul Cristian Ghinea pentru a-i prezenta situaţia

Edilul a precizat și că l-a sunat pe ministrul Fondurilor Europene şi a vorbit cu ceilalţi primari.

L-am sunat pe ministrul Cristian Ghinea pentru a-i prezenta situaţia (cum că instituţiile centrale care au contribuit la PNNR au uitat de Sectoare) şi în urma discuţiei, găsind la dânsul toată bunăvoinţa, am concluzionat că acest lucru trebuie îndreptat şi a dorit şi o adresă oficială a primarilor de Sectoare în acest sens. Am vorbit cu fiecare primar de Sector în parte şi cum avem interese comune pentru a contribui la dezvoltarea Bucureştiului alături de Primarul General, am convent să semnăm împreună această scrisoare pe care o adresăm şi Premierului Florin Cîţu şi Ministrului Dezvoltării, Cseke Attila“, a mai spus primarul Ciucu.