- Componența guvernului Barnier a fost anunțată aseară și are miniștrii de centru și de dreapta, plus un socialist.
- Rămâne la Apărare iar la externe a fost numit un pro-european, Jean-Noel Barrot.
- Internele virează la dreapta prin desemnarea lui Bruno Retailleau care are un program clar anti imigrație și de întărire a frontierelor.
- Extrema stângă va depune o moțiune de cenzură după declarația de politică generală, Le Pen mai așteaptă.
La aproape trei luni de la alegerile anticipate, Franța are un nou guvern, anunțat aseară, conform tradiției, pe treptele Palatului Elysée de către Alexis Kohler, secretarul general al președinției. Și pentru prima data din 2012, acest guvern este de dreapta.
Advertisment
Cum arată noul Guvern
„Culoarea” acestui guvern ar fi putut, dacă urmărim configurația Adunării Naționale rezultate din alegeri, să fie de orice orientare, de la extrema stângă la extrema dreaptă și asta ar fi schimbat totul pentru politica europeană și generală a Franței.
Asta pentru că stânga voia să reducă contribuția Franței la bugetul UE și mai ales, atât extrema stângă cât și extrema dreaptă au legături suspecte cu Moscova și au cerut nu o dată o schimbare a politicii Frantei fata de războiul din Ucraina sau de conflictul din Orientul Mijlociu (în cazul stângii).
Recomandări
Guvernul Barnier este de dreapta, incluzând Republicanii care nu s-au mai aflat la putere de pe vremea lui Nicolas Sarkozy, adică 2012. Există reprezentanți din toate formațiunile.
Care va fi relația dintre Macron și Guvernul Barnier
Barnier nu este din partidul președintelui, dar coaliția care îl susține are în majoritate partidele de centru ale fostei majorități prezidențiale, deci nu putem vorbi despre o „coabitare” ci de un fel de colaborare, chiar dacă Emmanule Macron susține că vrea să rămână retras și să lase prim-ministrul să conducă politica guvernului.
Însă în posturile așa zis „regaliene” se afla oamenii președintelui: la Apărare a rămas Senastien Lecornu, 38 de anim, iar la Externe e fostul ministru al afacerilor europene, Jean-Noel Barrot, 41 de ani. La Ministerul Economiei e un macronist de doar 33 de ani.
Republicanii obțin un post cheie la Interne prin Bruno Retailleau, 61 de ani, ceea ce indică o politică mult mai riguroasa a acestui guvern în ceea ce privește frontierele.
Are șanse să supraviețuiască acest Guvern
Barinier trebuie să susțină o declarație de politică generală. El nu este obligat să ceară încrederea Parlamentului însă stânga a anunțat deja o moțiune de cenzură. Totul depinde de Marine Le Pen și de voturile sale care, daca se adaugă voturilor stângii, pot trânti guvernul.
Pentru moment, Reuniunea Națională nu se raliază oficial la moțiune, dar nu e sigur că guvernul Barnier va reuși să treacă iarna.
Totuși, Barnier a devenit omul politic cel mai popular în Franța, depășindu-l pe Attal, iar marea manifestație convocată ieri de sindicate și de stânga politica a eșuat.