• China a respins anterior afirmațiile Taiwanului privind hărțuirea cu drone, considerând că nu merită să se agite.
  • Președintele taiwanez, în timpul unei inspecții a trupelor pe insulele Penghu, a criticat China pentru activitatea sa cu drone.
  • Nu a existat un răspuns imediat din partea Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său național.

Taiwanul a tras marți, pentru prima dată, focuri de avertisment asupra dronelor chinezești care au zburat în apropierea comitatului Kinmen, o insuliță controlată de teritoriul autonom din apropierea coastei chineze. Dronele s-au îndreptat înapoi spre China după ce au fost trase rachete de semnalizare, au declarat oficialii taiwanezi.

Răspunsul fără precedent vine la scurt timp după ce președintele Tsai Ing-wen a declarat că a ordonat armatei taiwaneze să ia contramăsuri puternice împotriva provocărilor chineze. Trei drone civile au survolat trei zone diferite deasupra arhipelagului Quemoy din Taiwan, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație, adăugând că una a plutit din nou deasupra insuliței Erdan, la doar 30 de minute după ce au fost trase focuri de avertisment.

Chang Jung-shun, purtătorul de cuvânt al comandamentului de apărare din Kinmen, a declarat că au fost trase focuri de armă reale cu puțin înainte de ora locală 18.00 asupra dronei care s-a apropiat de insulița Erdan. Nu a existat un răspuns imediat din partea Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său național, deși insula este autoguvernată de când s-a desprins de continent în 1949, în urma unui război civil. China nu a exclus recurgerea la forță pentru a aduce insula sub controlul său.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Exercițiile militare ale Beijingului în jurul națiunii insulare, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, au declanșat o teamă de conflict în regiune. La începutul acestei săptămâni, armata taiwaneză și-a făcut public protocolul în patru etape pentru a răspunde la întâlnirile cu drone, care include lansarea de rachete de avertizare, raportarea incursiunii, expulzarea dronei și, în cele din urmă, doborârea acesteia.

Cu toate acestea, ministerul chinez de externe a respins plângerile Taiwanului privind hărțuirea dronelor ca fiind nu merită să ne agităm, ceea ce a determinat Taipei să catalogheze Beijingul drept nimic mai mult decât hoți.

Imagini video cu misiuni cu drone care arată soldați taiwanezi la posturile lor și, într-un caz, aruncând cu pietre într-o dronă, au circulat pe scară largă pe rețelele de socializare chinezești. Președintele taiwanez, în timpul unei inspecții a trupelor pe insulele Penghu, a criticat China pentru activitatea sa cu drone și alte activități de război din zona gri și a ordonat armatei să ia contramăsuri necesare și energice” pentru a-și apăra spațiul aerian. Vreau să le spun tuturor că, cu cât inamicul provoacă mai mult, cu atât trebuie să fim mai calmi, a declarat dna Tsai ofițerilor de marină.

Nu vom provoca dispute și vom exercita autocontrolul, dar asta nu înseamnă că nu vom contraataca. Oficialii taiwanezi din domeniul apărării susțin că națiunea își va exercita dreptul la autoapărare în cazul în care forțele armate chineze vor intra pe teritoriul său.

Pentru avioanele și navele care au intrat pe teritoriul nostru maritim și aerian de 12 mile marine, armata națională își va exercita dreptul la autoapărare și la contraatac fără excepție, a declarat reporterilor Lin Wen-Huang, adjunctul șefului Statului Major General pentru operațiuni și planificare, Lin Wen-Huang.

Patrulările militare prelungite de mare intensitate ale Chinei în apropierea Taiwanului și intenția Beijingului de a face din strâmtoarea Taiwan care separă cele două părți marea interioară a sa, ar deveni principala sursă de instabilitate, a declarat oficialul.