• Nicu Bocancea a fost desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei.
  • România ajunge astfel în elita industriei de flori, în TOP 5, alături de ţări occidentale, cu istorie lungă, precum Olanda, Germania, Belgia sau Italia.
  • Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din Romania pe plan local si international.

Nicu Bocancea a fost desemnat al patrulea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Europa Cup 2022, cea mai importantă competiţie de floristică din Europa, care a avut loc între 26 şi 28 august, în oraşul Katowice, din Polonia, iar România ajunge astfel în elita industriei de flori, în TOP 5, alături de ţări occidentale, cu istorie lungă, precum Olanda, Germania, Belgia sau Italia.

Au fost zile extrem de intense, cu multă adrenalină, dar, în primul rând, am fost mândru că am putut urca steagul României pe scena celei mai importante competiţii de floristică din Europa. Europa Cup nu este, aşa cum probabil pare în ochii iubitorilor de flori, un concurs de frumuseţe dedicat florilor, ci unul în care timpul, conceptul, designul şi tehnica se împletesc pentru a crea mixul perfect. Este multă rigoare într-un astfel de concurs, foarte mult efort fizic şi mental depus, multe criterii de notare şi foarte multe elemente de care juriul ţine cont în acordarea punctajului.”, declară Nicu Bocancea, care a fost, alături de asistenta sa, Linda Nielsen, unul dintre marii favoriţi ai publicului pe tot parcursul zilelor de competiţie.

Europa Cup 2022 a adunat în competiţie cei mai buni 16 florişti din Europa care au avut de trecut, pe parcursul celor doua zile de eveniment, 6 probe de concurs, dintre care 4 cu teme anunţate şi 2 cu temă-surpriză. Peste 2000 de persoane din toate colţurile Europei au vizitat standurile spectaculoase ale concurenţilor şi aproape 1000 au asistat la seara de gală a marei finale unde s-au desfăşurat ultima probă din concurs şi ceremonia de decernare a premiilor.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Prima probă de concurs a avut ca tema pregătirea unei mese de reuniune de şcoală, iar Nicu Bocancea a gândit o creaţie inedită pentru absolvenţii unei Facultăţi de Medicină, inspirată din melodia „Inimă, nu fi de piatra!”, pentru care a construit un corp uman din tuburi de perfuzii şi sârme, cu o inima de piatra din care porneau sute de fire de flori gri, roz, crem şi albe, aşezate în 250 de seringi de diferite dimensiuni la baza cărora au fost puse sute de pastile.

România a concurat pentru a doua oară la Europa Cup

Creaţia „Dancing in the rain” a lui Nicu Bocancea a luat al doilea cel mai mare punctaj al probei şi a constat în recreerea unui copac dansator printr-o instalaţie de irigare, care susura apă peste zeci de picături de ploaie decupate dintr-un burete special de culoare neagră îmbrăcate în flori tropicale şi interconectate prin crengi de copac, în urzeala cărora au fost aşezate 3 mere, construite manual din 25 000 de spini de trandafiri, la care s-a muncit peste 3 săptămâni.

Buchetul inspirat dintr-o melodie a unei trupe poloneze din anii 70 a fost gândit de master floristul Nicu Bocancea ca desprins din valuri, având baza creată din policarbonat topit şi modelat vălurit din care porneau flori în culorile mării inspumate, aşezate în forma unor vele de vapor purtat de vânt.

„Dancing queen” în arta gândită şi creată de Nicu Bocancea aşeza pe un manechin un corset plutitor creat din mii de mărgele negre, unele dintre ele cu aplicaţii manuale de aur, pe care se putea remarca o floare de protea reconstruită printr-o tehnică inovativă.

Prima probă-surpriză l-a provocat pe Nicu Bocancea sa creeze în maxim 60 de minute un aranjament impresionant de scenă de operă din plante de iederă şi orhidee, iar cea de-a doua, la care au putut participa doar primii 6 clasaţi, în doar 45 de minute, un aranjament din flori tropicale.

România se află, cu Nicu Bocancea purtător de drapel, la a doua participare la Europa Cup, el reuşind acum, în 2022, să-şi depăşească performanţa de loc 7, din 2016 şă să pună numele ţării pe harta lumii în industria floristică, alături de forţe occidentale cu tradiţie şi istorie îndelungată în domeniu. „Avem mare potenţial în floristica românească, avem oameni talentaţi, creativi care iubesc florile şi lucrează minunat cu ele. Am reuşit cu toţii să împingem industria noastră în elita mondială, să devenim cunoscuţi în lume şi nu ne oprim aici.”, declară Nicu Bocancea, denumit de către colegii florişti cu care se întâlneşte la competiţiile internaţionale „the rock star” pentru gradul mare de popularitate şi magnetism pe care îl are în breaslă şi în rândul pasionaţilor de flori.

Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din Romania pe plan local si international, cu o expertiza de peste 20 de ani in industria florilor, membru al Asociatiei Floristilor din Romania si al FLOOS, organizatia celor mai buni 30 de floristi din intreaga lume. De-a lungul anilor, a fost invitat sa sustina cursuri de floristica in zeci de tari de pe mai multe continente, a castigat trofee la competitii internationale in Europa si Asia, iar lucrarile lui de design floral au fost publicate de cele mai importante publicatii de floristica din lume.