- Persoanele cu deficiențe de auz, uitate de campania pro-vaccinare
- Elena Cristiu are o deficiență de auz: „Ne descurcăm așa cum putem”
- Elena Cristiu: „Primim informația doar din când în când”
- Florin Cîțu, premierul României: „Vom proiecta această problemă”
Auzim zilnic știri despre vaccinare. „Bucură-te”, e mesajul celor pentru care statul n-are urechi – persoanele cu deficienţă de auz spun că au fost uitate în pandemie. Le e tot mai greu să obțină informații oficiale.
Cei mai norocoși sunt ajutați de voluntari. În rest, n-au mai primit mesaje mimico gestuale de luni bune. Surzii citesc pe buze, iar masca doctorilor devine o barieră în procesul de comunicare. Consultația înainte de vaccin şi evaluarea stării postvaccinare e un traseu la fel de dificil.
Elena Carmen Cristiu: „Aş fi avut nevoie de o informare continuă. E ceva întrerupt ce primim. Primim informaţia din când în când. Şi atunci surzii caută să acopere informaţia de pe site-uri din străinătate, de la surzii din străinătate. În general e o problemă. Unii doctori de familie nu vor să-şi dea masca jos. Ştiu că au un pacient surd, şi nu s-au preocupat să-şi cumpere măştile speciale care le-ar permite comunicarea. Preferă să scrie.”
„O să vorbim în Guvern”, spune premierul Cîțu. E acolo de la începutul pandemiei.
Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Există o problemă adevărată şi reală. Comunicarea limbajului, comunicarea obstrucţionate de măşti. Se plâng aceste personae că nu înţeleg sfaturile, nu înţeleg vaccinarea. Aveţi dreptate. Vom proiecta această problemă şi la Guvernul României.”
Colegă de partid cu premierul, Adriana Săftoiu arată către lipsa de acțiune a instituțiilor – vrea ca limbajul semnelor să devină limbă maternă.
Adriana Săftoiu, membru PNL: „Chiar dacă legea are aproape 1 an de când a fost promulgate de preşedinte, e foarte puţin respectată la nivelul întregii ţări. Aici mă refer la instituţiile statului în principal, şi din păcate nici televiziunile nu respectă legea în cauză. În general, ei sunt destul de ignoraţi….”