• Noua tulpină „braziliană” este mai contagioasă, dar și mai mortală
  • Majoritatea brazilienilor cu Covid-19 internați la ATI au acum sub 40 de ani
  • Cei mai tineri sunt mai expuși, fie pentru că trebuie să lucreze, fie pentru că cred că sunt mai puțin vulnerabili

Noile cifre ridică un semnal de alarmă asupra infectărilor cu noua tulpină „braziliană”, care este mai contagioasă, dar și mai mortală, potrivit 20minutes.

Acesta este încă un semn că epidemia de coronavirus din Brazilia a scăpat total de sub control. Coordonatorul unui studiu de la Asociația braziliană de Terapie Intensivă a dezvăluit că majoritatea brazilienilor cu Covid-19 internați la ATI au acum sub 40 de ani.

În luna martie au fost mai mult de 11.000 persoane internate în spitale, ceea ce reprezintă un procent de 52,2%, precizează dr. Ederlon Rezende.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceștia erau doar 14,6% la începutul pandemiei acum un an, apoi 45% între septembrie și februarie, potrivit aceluiași studiu. „Această populație a contractat anterior doar o formă mai ușoară a bolii și nu avea nevoie de Terapie Intensivă”, a spus dr. Rezende. „O astfel de creștere pentru această grupă de vârstă este foarte semnificativă”.

Pacienți mai tineri și mai grav bolnavi

Studiul a arătat mai multe efecte care au inflențat această cifră. Persoanele peste 80 de ani – care constituie acum doar 7,8% din pacienții aflați în Terapie Intensivă care suferă de Covid-19 – au fost vaccinate cu prioritate. În plus, cei mai tineri sunt mai expuși, fie pentru că trebuie să lucreze, fie pentru că cred că sunt mai puțin vulnerabili, potrivit studiului AMIB.

În cele din urmă, varianta braziliană a virusului, numită P1, este, potrivit experților, principala cauză a creșterii spectaculoase a numărului de decese în martie.

Pacienții mai tineri, fără să fi avut alte boli, au cazuri mai grave la sosirea în Terapie Intensivă”, a spus dr. Rezende.

O tremie dintre pacienti din Terapie Intensivă nu au comorbidități

Numărul pacienților cu Covid-19 care ajung la Terapie Intensivă fără a avea alte boli a atins în martie aproape o treime din total (30,3%), conform studiului, în timp ce numărul pacienților cu Covid-19 în Terapie Intensivă a atins procentul record de 58,1%.

Brazilia a înregistrat 66.500 de decese din Covid-19 în martie, mai mult decât dublu față de recordul anterior din iulie 2020.