• Guvernul din Peru a decretat sâmbătă stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte câteva regiuni ca urmare a manifestaţiilor contra preşedintei Dina Boluarte.
  • Protestele s-au soldat cu cel puţin 42 de morţi în ultimele cinci săptămâni.
  • Demonstrațiile au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo.

Guvernul din Peru a decretat sâmbătă stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte câteva regiuni ca urmare a manifestaţiilor contra preşedintei Dina Boluarte, soldate cu cel puţin 42 de morţi în ultimele cinci săptămâni, potrivit The Guardian.

Această măsură, în vigoare pentru 30 de zile, autorizează intervenţia armatei pentru a menţine ordinea şi implică suspendarea mai multor drepturi constituţionale precum libertatea de circulaţie şi inviolabilitatea domiciliului.

În afară de capitală, starea de urgenţă a mai fost decretată în departamentele Cuzco şi Puno şi în portul Callao.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Peste 100 de baraje rutiere blocau sâmbătă circulaţia în Peru, în special în sudul ţării, epicentrul mişcării de contestare care o vizează pe preşedinta Dina Boluarte, dar şi în zona capitalei.

Protestele au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.