• Exercițiile au durat o lună în apropiere de Ucraina.
  • Imaginile din satelit au surprins zeci de mii de soldați cu unități blindate.
  • Estimările cele mai recente arată că trupele ar avea între 60.000 și 90.000 de soldați.

Peste 10.000 de soldați ruși s-au întors la bazele lor permanente după exerciții de o lună în apropiere de Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția de presă Interfax, citând armata rusă. Interfax a precizat că exercițiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile sudice rusești Rostov și Kuban.

Desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de soldați în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile Kievului și ale capitalelor occidentale că Moscova plănuiește un atac. Rusia neagă orice astfel de planuri, spunând că are nevoie de promisiuni din partea Occidentului – inclusiv o promisiune din partea NATO – de a nu extinde alianța spre est, spre granițele rusești – deoarece propria securitate este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală.

Interfax a precizat că exercițiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile sudice rusești Rostov și Kuban. Desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de trupe în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile Kievului și ale capitalelor occidentale că Moscova plănuiește un atac.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O imagine din satelit arată unități blindate rusești antrenându-se în zona de antrenament Pogonovo, lângă Voronej. Moscova mai spune că își poate desfășura trupele pe teritoriul său așa cum consideră necesar.

Estimările privind numărul de trupe rusești recent mutate mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, iar un document al serviciilor de informații americane sugerează că acest număr ar putea fi mărit până la 175.000. „O etapă de coordonare a luptei a diviziilor, a echipajelor de luptă, a escadroanelor la unitățile motorizate… a fost finalizată. Peste 10.000 de militari… vor mărșălui spre dislocarea lor permanentă de pe teritoriul zonei de exerciții a armelor combinate”, a declarat armata, citată de Interfax.