• UNHCR a precizat că numărul persoanelor strămutate forţat a crescut la 90 de milioane la sfârşitul anului 2021, stimulat de violenţele din Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democrată Congo.
  • De la invazia Rusiei în Ucraina, alte peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, în timp ce peste şase milioane de refugiaţi au fugit peste graniţe.
  • Cifra de 100 de milioane reprezintă mai mult de un procent din populaţia globală.

„Numărul persoanelor forţate să fugă din calea conflictelor, a violenţei, a încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit acum, pentru prima dată în istorie, pragul uluitor de 100 de milioane, propulsat de războiul din Ucraina şi de alte conflicte mortale”, a declarat UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Cifra „alarmantă” trebuie să împingă lumea să pună capăt conflictelor care forţează un număr record de persoane să îşi părăsească propriile case, a precizat UNHCR într-un comunicat.

UNHCR a precizat că numărul persoanelor strămutate forţat a crescut la 90 de milioane la sfârşitul anului 2021, stimulat de violenţele din Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democrată Congo.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi, de atunci, alte peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, în timp ce peste şase milioane de refugiaţi au fugit peste graniţe.

„O sută de milioane este o cifră crudă – care dă de gândit şi alarmează în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

Cifra de 100 de milioane reprezintă mai mult de un procent din populaţia globală. Numărul combină refugiaţii, solicitanţii de azil, precum şi cele peste 50 de milioane de persoane strămutate în interiorul propriilor ţări.

La mai bine de doi ani de la începutul pandemiei COVID-19, cel puţin 20 de ţări încă refuză accesul la azil pentru persoanele care fug de conflicte, violenţă şi persecuţii, adăugându-se îngrijorărilor legate de COVID.

Grandi a cerut vineri ca aceste ţări să ridice toate restricţiile rămase privind solicitările de azil, afirmând că acestea contravin unui drept fundamental al omului.