• OMS a anunțat finalizarea campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza.
  • Israelul continuă operațiunile militare intense în nordul Fâșiei Gaza, afectând accesul la vaccinare și tratamente medicale.
  • Presiunea internațională asupra Israelului crește pentru a îmbunătăți condițiile umanitare din zonă.

Peste 200 de palestinieni grav răniți și bolnavi și îngrijitorii acestora au fost evacuați din Gaza, într-una dintre cele mai mari operațiuni de acest gen din ultimele luni, potrivit BBC.

Operațiunea – supravegheată de Cogat, organismul militar israelian responsabil cu afacerile umanitare din Gaza, și de Organizația Mondială a Sănătății – a permis accesul a 231 de persoane din Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom, controlat de Israel.

Printre aceștia se numără persoane cu boli autoimune, boli ale sângelui, cancer, afecțiuni renale și leziuni traumatice. OMS a declarat că există încă până la 14.000 de persoane care așteaptă să fie evacuate din motive medicale. Israelul și Egiptul și-au închis punctele de trecere cu Gaza în urma atacului Hamas asupra Israelului la 7 octombrie anul trecut.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

Aproape 4.900 de pacienți palestinieni care aveau nevoie de tratament în străinătate au fost lăsați să plece între noiembrie, când Egiptul a redeschis punctul de trecere Rafah pentru evacuări medicale, și mai, când Egiptul a închis punctul de trecere după ce forțele israeliene au preluat controlul asupra părții din Gaza. Înainte de evacuarea de miercuri, doar 229 de pacienți plecaseră din mai, potrivit ONU.

Tot miercuri, OMS și Cogat au anunțat încheierea campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 556.770 de copii sub vârsta de 10 ani – sau 94% – au primit două doze de vaccin din septembrie. Programul a apărut ca reacție la descoperirea unui caz de poliomielită în luna august, primul înregistrat în Gaza în ultimii 25 de ani.

Sâmbătă, OMS și alte agenții ale ONU au început să administreze vaccinuri în orașul Gaza, după ce luna trecută au fost nevoite să amâne lansarea în nordul teritoriului din cauza bombardamentelor israeliene, a deplasărilor în masă și a lipsei de acces.

Operațiunea de trei zile a fost întreruptă pentru scurt timp de un atac asupra unui spital. OMS nu a precizat cine s-a aflat în spatele atacului, dar personalul medical local a dat vina pe un quadcopter israelian. Armata israeliană a declarat că investighează, dar nu crede că a fost responsabilă.

Părțile din nordul Fâșiei Gaza nu au fost incluse în vaccinări din cauza continuării operațiunilor militare israeliene intense în orașe precum Jabalia și Beit Lahia. Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat miercuri dimineață că trupele au început să opereze în Beit Lahia în urma a ceea ce au declarat a fi informații „care indică prezența teroriștilor și a infrastructurii teroriste”.

Persoanele transportate din Gaza în cadrul operațiunii de evacuare medicală vor fi duse în Emiratele Arabe Unite sau în România pentru tratament. Israelul a fost supus unei presiuni internaționale tot mai mari pentru a face ceva în vederea îmbunătățirii situației umanitare din Fâșia Gaza.

Citește și