• Eforturile a peste 100.000 de salvatori de la fața locului sunt îngreunate de o serie de obstacole logistice.
  • Țările se confruntă cu lipsa de vehicule și cu drumurile devastate.
  • Speranțele au început să se diminueze în căutarea supraviețuitorilor în a patra zi de la cutremure.

Peste 21.000 de persoane au fost ucise de cutremurele care au lovit Turcia și Siria. Cel puțin 17.674 de persoane au murit în Turcia, o cifră care depășește bilanțul victimelor cutremurului din 1999 din această țară. În Siria, autoritățile au raportat 3.377 de morți.

Un convoi de ajutoare al Națiunilor Unite a intrat în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, pentru prima dată de la cutremure. Dar pentru mulți, ajutorul este insuficient și a venit prea târziu. Regiunea se află sub o blocadă a guvernului Assad.

Speranțele au început să se diminueze în căutarea supraviețuitorilor în a patra zi de la cutremure, deoarece fereastra de supraviețuire a început să se închidă. Rudele celor prinși sub dărâmături au așteptat zile întregi sosirea ajutoarelor, în unele cazuri privind neputincioși cum strigătele de ajutor au tăcut.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să reconstruiască fiecare casă distrusă în decurs de un an și a declarat că guvernul său va începe să pună în aplicare puterile stării de urgență folosite ultima dată după o lovitură de stat eșuată în 2016.

Eforturile a peste 100.000 de salvatori de la fața locului sunt îngreunate de o serie de obstacole logistice, inclusiv lipsa de vehicule și drumuri devastate.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că întreaga amploare a catastrofei încă se desfășoară sub ochii noștri, în special în Siria, unde un război civil de lungă durată a devastat țara.

Joi, primul ajutor umanitar al ONU a trecut granița în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib. Acest punct de trecere este singura modalitate prin care ajutoarele ONU pot ajunge în regiune fără a trece prin zone controlate de forțele guvernamentale siriene.