Peste 21.000 de persoane au fost ucise de cutremurele care au lovit Turcia și Siria

Peste 21.000 de persoane au fost ucise de cutremurele care au lovit Turcia și Siria. Cel puțin 17.674 de persoane au murit în Turcia, o cifră care depășește bilanțul victimelor cutremurului din 1999 din această țară. În Siria, autoritățile au raportat 3.377 de morți.

Un convoi de ajutoare al Națiunilor Unite a intrat în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, pentru prima dată de la cutremure. Dar pentru mulți, ajutorul este insuficient și a venit prea târziu. Regiunea se află sub o blocadă a guvernului Assad.

Speranțele au început să se diminueze în căutarea supraviețuitorilor în a patra zi de la cutremure, deoarece fereastra de supraviețuire a început să se închidă. Rudele celor prinși sub dărâmături au așteptat zile întregi sosirea ajutoarelor, în unele cazuri privind neputincioși cum strigătele de ajutor au tăcut.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să reconstruiască fiecare casă distrusă în decurs de un an și a declarat că guvernul său va începe să pună în aplicare puterile stării de urgență folosite ultima dată după o lovitură de stat eșuată în 2016.

Eforturile a peste 100.000 de salvatori de la fața locului sunt îngreunate de o serie de obstacole logistice, inclusiv lipsa de vehicule și drumuri devastate.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că întreaga amploare a catastrofei încă se desfășoară sub ochii noștri, în special în Siria, unde un război civil de lungă durată a devastat țara.

Joi, primul ajutor umanitar al ONU a trecut granița în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib. Acest punct de trecere este singura modalitate prin care ajutoarele ONU pot ajunge în regiune fără a trece prin zone controlate de forțele guvernamentale siriene.

Exit mobile version