• Peste 2,7 milioane de români, aproximativ 13% din populația țării, au consumat cel puțin o dată droguri.
  • Cătălin Țone, expert antidrog: „Este esențială oprirea cantităților mari de droguri care intră în România, pentru a preveni răspândirea lor pe piața de consum”.
  • Cătălin Țone: „Trebuie să ne inspirăm din modelele occidentale, să preluăm bunele practici și să le adaptăm realității din România”.

Peste 2,7 milioane de români, aproximativ 13% din populația țării, au consumat cel puțin o dată în viață droguri. În rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 15 și 34 ani, procentul urcă la 18,3%. Datele Agenției Naționale Antidrog arată o creștere de 5,7% a consumului în ultimul an și 3,8% în ultima lună.

De ce a crescut consumul de droguri în România?


Cătălin Țone, expert antidrog: „Cauzele sunt multiple: disponibilitatea drogurilor pe piața de consum națională și europeană, existența laboratoarelor de producție în Europa, dar și în România, unde a fost descoperit primul laborator de droguri sintetice. Cred că o altă cauză este legată de politicile naționale antidrog. Există multiple cauze, legate de educație, prevenire și combatere. Este esențială oprirea cantităților mari de droguri care intră în România, pentru a preveni răspândirea lor pe piața de consum”.

Ce e de făcut?

Cătălin Țone: „Soluțiile sunt simple. Această agenție trebuie să funcționeze eficient, să fie bine coordonată, să aibă putere de decizie și finanțare suficientă. Centrele de sănătate mintală și de prevenire a adicțiilor, care vor funcționa la nivel județean, trebuie să fie eficiente și să ofere sprijin consumatorilor.

Recomandări

N-AU ÎNCREDERE ÎN TRUMP
CÂND VEZI WEDNESDAY?
PAPA ÎN CINEMA
CARE-I TRENDUL?
CÂT ÎȚI IUBEȘTI CÂINELE?
CHINA RENUNȚĂ LA BOEING

Trebuie să ne inspirăm din modelele occidentale, să preluăm bunele practici și să le adaptăm realității din România. Este necesară o educație solidă: pentru adolescenți, pentru părinți, pentru profesori.

Trebuie să conturăm o stare de spirit antidrog la nivel național, să ne mobilizăm împotriva acestui fenomen extrem de complex. Nu este o luptă care poate fi dusă doar de specialiști dintr-un singur domeniu; este nevoie de o abordare multidisciplinară. Politicienii trebuie să înțeleagă că nu se pot juca cu viitorul, sănătatea și viața tinerilor noștri.

Citește și