- Peste 2,7 milioane de români, aproximativ 13% din populația țării, au consumat cel puțin o dată droguri.
- Cătălin Țone, expert antidrog: „Este esențială oprirea cantităților mari de droguri care intră în România, pentru a preveni răspândirea lor pe piața de consum”.
- Cătălin Țone: „Trebuie să ne inspirăm din modelele occidentale, să preluăm bunele practici și să le adaptăm realității din România”.
Peste 2,7 milioane de români, aproximativ 13% din populația țării, au consumat cel puțin o dată în viață droguri. În rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 15 și 34 ani, procentul urcă la 18,3%. Datele Agenției Naționale Antidrog arată o creștere de 5,7% a consumului în ultimul an și 3,8% în ultima lună.
Advertisment
De ce a crescut consumul de droguri în România?
Cătălin Țone, expert antidrog: „Cauzele sunt multiple: disponibilitatea drogurilor pe piața de consum națională și europeană, existența laboratoarelor de producție în Europa, dar și în România, unde a fost descoperit primul laborator de droguri sintetice. Cred că o altă cauză este legată de politicile naționale antidrog. Există multiple cauze, legate de educație, prevenire și combatere. Este esențială oprirea cantităților mari de droguri care intră în România, pentru a preveni răspândirea lor pe piața de consum”.
Ce e de făcut?
Cătălin Țone: „Soluțiile sunt simple. Această agenție trebuie să funcționeze eficient, să fie bine coordonată, să aibă putere de decizie și finanțare suficientă. Centrele de sănătate mintală și de prevenire a adicțiilor, care vor funcționa la nivel județean, trebuie să fie eficiente și să ofere sprijin consumatorilor.
Recomandări
Trebuie să ne inspirăm din modelele occidentale, să preluăm bunele practici și să le adaptăm realității din România. Este necesară o educație solidă: pentru adolescenți, pentru părinți, pentru profesori.
Trebuie să conturăm o stare de spirit antidrog la nivel național, să ne mobilizăm împotriva acestui fenomen extrem de complex. Nu este o luptă care poate fi dusă doar de specialiști dintr-un singur domeniu; este nevoie de o abordare multidisciplinară. Politicienii trebuie să înțeleagă că nu se pot juca cu viitorul, sănătatea și viața tinerilor noștri”.
Citește și
- Macron avertizează: „Dacă Putin nu va fi oprit, va continua dincolo de Ucraina, în Moldova și poate chiar în România”
- Selfie-uri periculoase. Unii turiști ajung pe vulcanul Etna în pantofi cu toc, pantaloni scurți sau pe bicicletă
- Ministrul Educației vrea campusuri rurale care să ofere condiții mai bune pentru elevi. Radu Szekely: „O soluție eficientă”
Partenerii noștri