• Ministerul Educației a publicat și actualizat în ultimul an lista cu situația clădirilor școlare din punct de vedere al gradului de risc seismic.
  • Peste 2 milioane de elevi și peste 6.500 de clădiri din sectorul de educație (45%) sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu.
  • O mare parte din infrastructura educațională este vulnerabilă la cutremure și la alte hazarduri, inclusiv incendii de la instalații electrice.

Mai mult de 270.000 de elevi merg la școală zilnic în clădiri cu risc seismic ridicat, potrivit datelor din Strategia Națională de Reducere a Riscurilor Dezastrelor Naturale 2024-2035, pusă în dezbatere publică la începutul anului și care a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic Social (CES) pe 19 iunie.

Ministerul Educației a publicat și actualizat în ultimul an lista cu situația clădirilor școlare din punct de vedere al gradului de risc seismic, dar nu precizează și numărul elevilor ce pot fi afectați de un potențial cutremur.

Într-un document publicat de Ministerul Educației în decembrie 2020, în cadrul proiectului de reabilitare a școlilor vulnerabile la cutremur, aflat în derulare și în prezent, instituția susținea că în toata țara „1.057 școli, cu 327.718 elevi, au fost evaluate ca având cel mai mare risc într-un cutremur”. Față de atunci, numărul de clădiri/școli ar fi crescut cu cel puțin 500, în timp ce numărul de elevi care învață în acestea a scăzut cu circa 50.000, conform datelor actuale.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Peste 2 milioane de elevi și peste 6.500 de clădiri din sectorul de educație (45%) sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, iar peste 274.000 de elevi și aproape 1.600 de clădiri de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat”, arată Strategia Națională de Reducere a Riscurilor Dezastrelor Naturale 2024-2035. Datele sunt furnizate prin baza de date a Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

„O mare parte din infrastructura educațională este vulnerabilă la cutremure și la alte hazarduri, inclusiv incendii de la instalații electrice. Analiza preliminară pornind de la baza de date a Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), care aparține Ministerului Educației, arată că există peste 9.744 de școli în România care au fost construite înainte de 1977 și nu au beneficiat de consolidare seismică.

Citește și