- Prim-ministrul din Georgia, Irakli Kobakhidze, a acuzat opoziția de provocarea violențelor.
- Protestele reflectă nemulțumirea generală față de guvernul Visul Georgian.
- Președintele Salome Zurabișvili a denunțat reacția poliției ca fiind o represiune violentă a libertății de exprimare.
Mai mult de 300 de persoane au fost arestate de la protestele în masă care au izbucnit în Georgia în urmă cu șase nopți, scrie BBC.
Advertisment
Un bărbat a povestit cum a fost lovit în mod repetat în cap, chiar și după ce a fost lăsat inconștient. „Când am deschis ochii a treia oară, nu-mi mai puteam mișca picioarele sau mâinile – nici măcar capul”, a declarat Avandtil Kuchava, un om de afaceri în vârstă de 28 de ani.
Manifestațiile au continuat în fiecare noapte începând de joia trecută, după ce partidul de guvernământ, Visul Georgian, a declarat că oprește încercarea țării de a începe discuțiile privind aderarea la UE. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat politicienii din opoziție că au orchestrat violențele.
Recomandări
Cu toate acestea, forța exercitată de poliție a fost descrisă drept tortură și brutalitate de către ombudsmanul pentru drepturile omului din Georgia și a atras condamnarea șefului ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, care a declarat că utilizarea „forței inutile sau disproporționate… este extrem de îngrijorătoare”.
Visul georgian este la putere de 12 ani și a introdus legi tot mai autoritare privind societatea civilă, libertatea de exprimare și LGBT.
Timp de șase nopți consecutive, zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă, acuzând guvernul că încearcă să le distrugă calea către un viitor european și să îi readucă în sfera de influență a Rusiei. Polițiștii antirevoltă în veste antiglonț au încercat din ce în ce mai mult să îi respingă cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Duritatea reacției poliției a atras comparații cu state autocratice, în special Rusia și Belarus, iar criticii guvernului spun că acesta operează după o carte de joc rusească.
Rețeaua de asistență juridică spune că majoritatea celor reținuți luni au fost „bătuți cu brutalitate”. Mediatorul public Levan Ioseliani a declarat că, deoarece majoritatea rănilor au fost la „nivelul feței, ochilor și capului”, acest lucru sugerează că poliția ar fi folosit metode violente ca mijloc de pedeapsă.
Prim-ministrul Georgiei a recunoscut că au existat violențe „de ambele părți”, dar a indicat partidele de opoziție și organizațiile neguvernamentale ca fiind cele care au provocat protestele și a dat vina pe membrii „bandelor violente” pentru tulburări.
Marți seară, protestatarii s-au întors din nou pe bulevardul principal din fața parlamentului, cerând repetarea alegerilor contestate care, potrivit grupurilor de monitorizare, au fost afectate de o serie de încălcări.
Citește și
- Vreți să fiți bine împreună? Locuiți separat. Ce arată un nou studiu despre partenerii care nu stau în aceeași casă
- Brandurile de lux te surprind cu ornamente exclusiviste de Crăciun. Gucci a ales o abordare mai tradițională, cu globuri din sticlă Murano
- Femeile din Afganistan nu mai pot „participa la cursurile de moașă”. Este cea mai recentă lovitură dată drepturilor de către talibani
Partenerii noștri