• 657 de persoane au fost executate în 20 de țări în 2019, o scădere cu 5% față de 2018.
  • Pe 28 noiembrie 1789, doctorul Joseph Guillotin a prezentat ghilotina.
  • Ghilotina a fost folosită până în 1977.

Pedeapsa cu moartea este încă legală în 56 de țări din lume. În 2019, 657 de persoane au fost executate în 20 de țări, o scădere de doar 5% față de 2018. Iran, Irak și Arabia Saudită conduc în acest top negru. Despre China, de exemplu, se spune că execută mii de oameni anual, dar cifrele reale sunt considerate secret de stat. În State Unite, pedeapsa capitală e legală în 28 de state. Execuțiile vin la pachet și cu critici.

„În aplicarea pedepsei cu moartea în această țară am văzut probleme semnificative: prejudecată rasială, aplicarea inegală a pedepsei cu moartea, situații în care au existat persoane aflate în condamnarea la moarte care au fost descoperite ulterior ca fiind nevinovate din cauza probelor exculpatorii”, a declarat Barack Obama, fost președinte al SUA.

Ghilotina, ultima execuție în 1977

În urmă cu peste 200 de ani se foloseau alte metode pentru a-i pedepsi pe cei condamnați la moarte. Pe 28 noiembrie 1789, doctorul Joseph Guillotin le-a prezentat deputaților Adunării Constituante din Franța, ghilotina.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Puțini știu, însă, că acest instrument al morții a fost creat, de fapt, din milă pentru cei condamnați. Un lucru și mai surprinzător este faptul că ghilotina a fost folosită chiar și în epoca modernă. Ultima execuție a avut loc în 1977, într-o închisoare din Marsilia, Franța.