• Houthis au atacat repetat nave comerciale în Marea Roșie, inclusiv Sounion, și susțin că acțiunile lor sunt în solidaritate cu palestinienii. 
  • Aceștia au subliniat că atacul asupra petrolierului demonstrează determinarea lor de a viza orice navă care încalcă embargoul impus Yemenului.
  • O eventuală deversare de la Sounion ar putea fi de aproape patru ori mai mare decât dezastrul Exxon Valdez din 1989.

Un petrolier în flăcări care a fost atacat de Houthi din Yemen a fost remorcat într-o zonă sigură din Marea Roșie, fără să se producă scurgeri de petrol, a anunțat o misiune navală a UE, conform BBC.

MV Sounion care transporta aproximativ un milion de barili de țiței, a fost abandonat de echipaj după ce a fost lovit de rachete la 21 august. Luptătorii houthi au detonat ulterior explozibili la bord, declanșând mai multe incendii.

O fotografie publicată luni seară arată trei nave aparținând unor „părți private”, descrise de misiunea UE, care efectuează operațiunea de salvare, protejate de o navă de război. Destinația navei Sounion nu a fost indicată, dar Arabia Saudită s-ar fi oferit să ajute salvatorii să descarce petrolul.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Finalizarea acestei etape a operațiunii de salvare este rezultatul unei abordări cuprinzătoare și al unei cooperări strânse între toate părțile interesate care s-au angajat să prevină un dezastru ecologic care să afecteze întreaga regiune”, a declarat pe X Operațiunea Aspides a UE.

O eventuală deversare de la Sounion ar putea fi de aproape patru ori mai mare decât dezastrul Exxon Valdez din 1989, care a contaminat 2.100 km de coastă după ce un petrolier a eșuat în largul Alaskăi.

Houthis, susținuți de Iran, au declarat la sfârșitul lunii august că au fost de acord să permită remorcarea navei Sounion din Yemen după ce au fost contactați de „mai multe părți internaționale”. Ei au subliniat, de asemenea, că atacul asupra petrolierului a arătat „seriozitatea cu care vizează orice navă care încalcă embargoul impus Yemenului”.

Din noiembrie, Houthis au atacat în mod repetat nave comerciale în Marea Roșie și Golful Aden, scufundând două nave, confiscând o alta și provocând moartea a cel puțin patru membri ai echipajului. Ei spun că acționează în sprijinul palestinienilor în războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza. Aceștia au susținut – adesea în mod fals – că țintesc doar nave care au legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit.

Israelul a bombardat, de asemenea, Yemenul ca represalii pentru un atac mortal cu dronă asupra Tel Avivului și a promis că îi va face pe houthiști să plătească un „preț greu” pentru un atac cu rachete duminică.

Luni, într-un eveniment separat, Houthis au declarat că au doborât o dronă MQ-9 Reaper de fabricație americană deasupra provinciei Dhamar din Yemen și au difuzat înregistrări video care, potrivit lor, arată rămășițele carbonizate la sol. Armata SUA a declarat că este la curent cu revendicarea.

Citește și