- Petrolierul MV Sounion, atacat de rebelii Houthis din Yemen, continuă să ardă.
- Houthii, care controlează o mare parte din Yemen, au amenințat cu noi atacuri asupra navelor care încearcă să salveze MV Sounion.
- Departamentul de Stat al SUA a exprimat îngrijorări cu privire la atacurile asupra navei și la potențialul impact ecologic.
Un petrolier care a fost atacat de rebelii Houthi din Yemen în Marea Roșie săptămâna trecută este încă în flăcări și ar putea pierde petrol, afirmă Pentagonul american, conform BBC.
Încercările de a salva nava MV Sounion, deținută și sub pavilion grec, au fost zădărnicite de houthi, care au amenințat cu noi atacuri, adaugă Pentagonul.
Nava transportă peste 150.000 de tone – sau un milion de barili – de țiței, iar o deversare majoră are potențialul de a fi printre cele mai mari de pe o navă din istoria înregistrată.
Organizația Houthis, susținută de Iran, care controlează o mare parte din Yemen, afirmă că atacă navele din Marea Roșie de 10 luni, în sprijinul palestinienilor în războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.
Ei ar fi scufundat două nave și au ucis cel puțin doi membri ai echipajului în acest timp. Aceștia au susținut – adesea în mod fals – că țintesc doar navele care au legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit.
Nava Sounion a fost lovită mai întâi de focuri de armă trase de două ambarcațiuni mici miercurea trecută, apoi a fost lovită de trei proiectile neidentificate, care au declanșat un incendiu și au lăsat-o fără putere la motor, a declarat biroul britanic pentru operațiuni comerciale maritime (UKMTO).
Cei 25 de membri ai echipajului său au fost salvați de o navă de război europeană o zi mai târziu și transportați la Djibouti.
Petrolierul a fost ulterior atacat din nou – Houthis au postat o înregistrare video în care se pare că îl incendiază.
Sâmbătă, o declarație a Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra navei Sounion. Acesta a avertizat cu privire la o posibilă deversare de petrol de patru ori mai mare decât dezastrul Exxon Valdez din 1989, care a eliberat 257.000 de barili în largul coastei Alaskăi.
Marți, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat că au fost trimise două remorchere pentru a salva nava avariată, însă Houthis au amenințat că le vor ataca și pe acestea.
El a declarat că SUA colaborează cu partenerii din regiune pentru a încerca să atenueze orice potențial impact asupra mediului.