• Pfizer nu mai face față cererii de vaccin anti-COVID-19 cu producția de la uzina din Belgia
  • Țările UE primesc vaccin, chiar dacă campania lor de vaccinare nu a fost demarată
  • Germania face presiuni pentru aprobarea vaccinului Astra Zeneca

E criză de vaccin în alte țări. Capacitatea de producție a vaccinului Pfizer/BioNTech la uzina din Belgia nu satisface cererea de pe piața europeană. Germania a vaccinat peste 130.000 de oameni și are nevoie de vaccin.

Nu există soluții rapide și de moment, pentru că dozele care sunt distribuite trebuie să fie împărțite în mod echitabil către toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, care le primesc chiar dacă nu vaccinează.

În februarie ar trebui să înceapă producția la Marburg, în Germania, spune șeful de la BioNTech. Vom afla unde e posibil să mai fie produs vaccin la sfârșitul lui ianuarie, pentru că nemții poartă deja discuții cu alți cinci producători de medicamente din Europa.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Dar o să vină și vaccinul de la Moderna și foarte posibil și de la Astra Zeneca și Oxford. Agenția Europeană a medicamentului spunea că mai are nevoie de date și că nu va aproba vaccinul AstraZeneca în ianuarie, dar Germania pune presiune. Și în cazul vaccinul Pfizer/BioNTech influența Germaniei a fost mare. Acesta ar fi trebuit să primească undă verde pe 29 decembrie și data a fost devansată pe 21, de aceea avem acum vaccin.

Nu știm încă cât vaccin ar putea primi România de la Astra Zeneca. Din toate contractele Uniunii Europene noi primim 4,7% din cantitate. Iar cu AstraZeneca Oxford avem un contract pentru cel puțin 300 de milioane de doze.

Dar chiar dacă vine, foarte probabil să nu îl putem folosi rapid acolo unde aveam cea mai mare nevoie de el. Ar putea fi folosit în centrele mobile de vaccinare sau la medicii de familie, pentru că se păstrează la 2-8 grade. Dar noi încă facem pregătiri și probabil în februarie vom fi gata. Din peste 1.000 de centre de vaccinare care sunt pe hârtie la noi, doar 47 erau deschise ieri.