• PIB-ul României a crescut cu 70%, dar și datoria publică a crescut cu 80%, ajungând la 52%.
  • Salariul mediu net a urcat cu 62%, dar România a adus anual muncitori asiatici.
  • Deficitul a continuat să crească, cu exporturi mai mici și importuri mai mari în 2024.
  • Economiștii avertizează că datoria&deficitele vor afecta economia în cazul unor crize globale.

Ce îți lasă guvernarea Cîţu, Ciucă, Ciolacu: PIB mai mare cu 70%, datorie publică mai mare cu 80%, scrie ZF.
Deși salariul mediu net a crescut cu 62% și cursul euro-leu s-a menținut stabil, deficitul comercial și datoria externă au continuat să crească, generând îngrijorări privind sustenabilitatea economică pe termen lung.

Economiștii avertizează că aceste datorii și deficite ar putea fi riscante în cazul unor crize economice globale.

Ce riscuri prezintă o datorie publică de 52% din PIB pentru România, mai ales într-un context internațional volatil?

„În acest moment nu reprezintă un risc. Adică noi suntem cu mult sub datoriele altor state ca procent din PIB.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Problema noastră este deficitul bugetar, care nu poate fi redus. Problema noastră sunt taxele și impozitele, care din păcate la anul vor trebui să crească. Problema noastră este încetinirea creșterei economice.

Noi am beneficiat de o creștere economică susținută în ultimii ani, cu mult peste media Uniunii Europene sau altor serviciuri, ceea ce a mai ascuns o parte din problemele pe care le avem. Din păcate, în ultimul timp, vedem o încetinire a creșterii economice și s-ar putea ca în primul trimestru al anului viitor să ne confruntăm pentru prima dată cu o stagnare, dacă nu chiar cu o recesiune. 

În acel moment vor ieși la suprafață toate problemele sau toate deficitele pe care le avem și care într-un fel sau altul trebuie să fie corectate. Din păcate corecțiile sunt destul de dureroase. Cum vor fi aceste corecții vom vedea”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Ce măsuri ar trebui luate pentru a echilibra deficitul comercial și a stimula exporturile?

„În primul rând, deficitul comercial poate fi echilibrat doar prin creșterea exporturilor. Aici, la export, România nu are o economie atât de competitivă și nu este croită pentru a face produse care să meargă la export. 

Cea mai mare parte a exportului din România aparține multinaționalelor care sunt pe fluxurile internaționale de capital. Dacă pică un flux internațional, pică și un export în România.

Ce se întâmplă acum în industria auto și de componente auto. Companiile românești nu au avut ca interes să vândă produsele la export. În cea mai mare parte, companiile românești se concentrează pe piața internă pentru că aici piața internă este mai puțin competitivă. La export, te confrunți cu întreaga lume. 

În privința scăderii importurilor, este mai greu. Ar trebui ca noi să renunțăm să mai cumpărăm mașini străine. Jumătate din importurile din România aparțin la trei produse, care sunt industria chimică, industria farmaceutică și industria auto. Aceste corecții nu pot fi făcute peste noapte. Durează decenii pentru a face corecții”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Citește și