• Economia României va suferi o contracţie de 6% din PIB
  • Contracţia la nivel european a economiei va fi de 8,3% în 2020
  • În 2021, PIB-ul României va creşte cu 4%, potrivit previziunilor UE

Comisarul european pentru economie, Paulo Gentiloni te anunţă că PIB-ul României va scădea cu 6% anul acesta , iar economia UE se va contracta cu 8,3%, faţă de ultimele previziuni care anunţau o scădere de 7,4%. Scăderile vin din cauza creşterilor alarmante de infectaţi cu coronavirus care au generat restrictiile de deplasare şi ca urmare multe companii şi-au diminuat activitatea.

Conform scenariului care stă la baza previziunilor, relaxarea restricţiilor de deplasare a persoanelor va continua şi nu va exista un „al doilea val” de infecţii. Există riscuri considerabile ca piaţa forţei de muncă să fie mai afectată pe termen lung decât s-a estimat şi ca dificultăţile legate de lichidităţi să se transforme în probleme de solvabilitate pentru multe întreprinderi. Stabilitatea pieţelor financiare este expusă riscurilor şi există pericolul ca statele membre să nu poată coordona suficient răspunsurile strategice naţionale.

Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai şi iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut. Anul viitor sunt preconizate creşteri ale PIB-ului de 4% în cazul României şi de 5,8 pentru Uniunea Europeană.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Şocul produs de pandemie asupra economiei UE este simetric în condiţiile în care pandemia a afectat toate statele membre. Cu toate acestea, se preconizează că atât scăderea producţiei în 2020, cât şi intensitatea relansării economice în 2021 vor varia foarte