• Macron va deveni primul șef de stat francez din ultimele două decenii care va obține un al doilea mandat.
  • Oficialii Băncii Centrale Europene doresc să pună capăt achizițiilor de obligațiuni cât mai curând posibil și să majoreze ratele dobânzilor încă din luna iulie.
  • Pentru a pune în aplicare reformele, noul președinte va trebui să obțină o majoritate parlamentară.

Piețele europene vor răsufla ușurate luni deoarece centristul pro-UE Emmanuel Macron a câștigat un al doilea mandat de președinte al Franței, învingând-o pe candidata rivală de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Primele proiecții după turul doi al alegerilor de duminică arătau că Macron și-a asigurat în jur de 57-58% din voturi. Astfel de estimări sunt în mod normal precise, dar ar putea fi ajustate pe măsură ce rezultatele oficiale vin din întreaga țară. Deși o victorie a lui Macron era cel mai probabil rezultat, piețele s-au îngrijorat de avansul relativ mic al acestuia în sondaje față de Le Pen, care este în favoarea naționalizării industriilor-cheie, a reducerii impozitelor și a diminuării contribuțiilor franceze la bugetul UE.

Euro ar trebui să primească acum un impuls atunci când va începe să se tranzacționeze în Asia, peste câteva ore, în timp ce piețele franceze și europene erau așteptate să deschidă în creștere, cel puțin inițial, luni.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ceea ce am învățat din ultimii doi ani este că sondajele sunt bune, dar nu sunt complet fiabile”, a declarat Marchel Alexandrovici, economist european la Saltmarsh Economics din Londra. „Așadar, este posibil să avem parte de o revenire de ușurare, ar fi fost o așa mare supărare dacă Le Pen ar fi câștigat”.

Prima de randament cerută de investitori pentru a deține obligațiuni franceze pe 10 ani față de referința europeană Germania – un barometru cheie al riscurilor relative – a scăzut vineri la minimul ultimelor trei săptămâni, în jurul a 42 de puncte de bază, deoarece investitorii au anticipat o victorie a lui Macron.

Acțiunile franceze au închis în scădere cu aproape 2%, iar Euro Stoxx 600 a închis în scădere cu 1,8%, în condițiile în care temerile legate de majorarea ratelor au cântărit asupra acțiunilor globale.