- Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, a decedat.
- Un elicopter la bordul căruia se aflau cinci militari a căror misiune era să caute avionul în care se afla pilotul, s-a prăbușit, miercuri seară. Personalul de la bord, dar și doi scafandri veniți în ajutor, au murit.
- Din anul 2014, Costinel Iosif Niță îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, a decedat. Un elicopter cu cinci militari care au pornit în căutarea pilotului, s-a prăbușit și el, iar cei cinci militari au murit. Ulterior, doi scafandri ai Forțelor Navale Române au decedat, implicați în acelaț accident.
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.
Din anul 2014, Costinel Iosif Niță îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
„Dumnezeu să îl odihneasă și să îl aibă în paza sa! Transmit condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut. Le sunt și le voi fi alături. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Am pierdut, miercuri, opt români curajoși, dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate”, a transmis ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit ministrului Dîncu, joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.
„Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”, a explicat ministrul în cadrul aceluiași mesaj.
El a mai spus că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.