• Celebrele situri arheologice din Egipt, inclusiv piramidele și Sfinxul, ar putea dispărea în 100 de ani din cauza schimbărilor climatice, au avertizat experții.
  • Se așteaptă ca zonele joase din Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, fondat în anul 331 î.Hr. de Alexandru cel Mare, să fie sub ape în doar 30 de ani.
  • Poluarea aerului și fenomenele meteorologice mai extreme au afectat situri precum piramidele din Giza.

Celebrele situri arheologice din Egipt, inclusiv piramidele și Sfinxul, ar putea dispărea în 100 de ani din cauza schimbărilor climatice, au avertizat experții. Vremea extremă și creșterea nivelului mării amenință fragilitatea siturilor istorice ale țării, templele antice din Luxor și un amfiteatru roman de lângă Marea Mediterană fiind, de asemenea, în pericol.

Se așteaptă ca zonele joase din Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, fondat în anul 331 î.Hr. de Alexandru cel Mare, să fie sub ape în doar 30 de ani. Hussein Abdel Basir, directorul Muzeului de Antichități de la Bibliotheca Alexandrina, a declarat: Mă tem că schimbările climatice ar putea afecta monumentele din orașul Alexandria și mă tem că orașul și o parte din Delta Egiptului vor fi inundate în timp dacă se va continua pe această cale.”

El a spus că poluarea aerului și fenomenele meteorologice mai extreme au afectat situri precum piramidele din Giza. Basir a spus: „O treime din fiecare sit natural și o șesime din fiecare sit de patrimoniu cultural sunt în prezent amenințate din cauza schimbărilor climatice.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Patrimoniu

„Dacă nu se iau măsuri, până la sfârșitul secolului, acestea vor afecta în mod negativ siturile de patrimoniu natural.”

Guvernul egiptean a alocat mai mult de 11 milioane de lire sterline pentru a proteja Cetatea Qaitbay, o fortăreață din secolul al XV-lea, de eroziunea costieră. Pentru a proteja monumentul de creșterea nivelului mării, 4.700 de blocuri de beton au fost aruncate în apă. Egiptologul Zahi Hawass, fost ministru de stat pentru antichități, a declarat că aproape toate siturile arheologice în aer liber din Egipt sunt în pericol. El a declarat: „În 100 de ani, toate aceste antichități vor dispărea din cauza schimbărilor climatice”.

Monumentele din alte părți ale lumii, cum ar fi Machu Picchu din Peru și Taj Mahal din India, ar putea fi, de asemenea, deteriorate de fenomene meteorologice mai extreme.

Benedicte de Montlaur, președintele World Monuments Fund, a declarat „În timp ce lumea își îndreaptă privirile spre COP27 din Egipt, dorim să subliniem nu numai vulnerabilitatea siturilor istorice la schimbările climatice, ci și modul în care conservarea patrimoniului ne poate indica modalități de atenuare a celor mai grave efecte ale unei lumi care se încălzește.”